Merkez Bankası’nın tebliğinden sonra bankaların fiziki altın çekiminde de komisyon aldıkları ortaya çıktı.
Bankalardan Altın hesabı açıp USD -EUR alır gibi Altın alımı yapabiliyorsunuz. Altın hesaplarında hesabımızdaki altını gram ( gr ) şeklinde görülüyor. 995/1.000 saflık değerindeki 24 ayar Altın şeklinde değer görüyor. Peki Altın alım – satım işlemlerinde; hesabınızda duran Altınlar için; altını başka hesabınıza aktarımda özellikle külçe olarak almak istediğinizde işin içine masraf ve komisyonlar giriyor bu durumda müşterinin bankalarda başına neler geliyor yakından bakalım.
Altın alımlarında %1 komisyon
Yatırım Hesabınız ile BİST Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası’ndan alınan 995/1000 saflıktaki külçe altınları, 1 gramdan başlayan tutarlarda, kaydi olarak alıp satabilirsiniz. Altın döviz statüsünde değerlendirildiği için alımlarda USD – EUR gibi %1 vergiye tabi oldu.
Vadeli Altın hesabı açabiliyorsunuz
Altın hesabınızın vadeli şekle çevirerek ek gelir yaratabilirsiniz. Bunun için faiz oranı bankalar arasında değiştiği gibi vadeli Altın hesabı açılması için en az gram tutarı da bankadan bankaya değişiyor.
Saklama komisyonu
BİST Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası tarafından alınan aylık 0,01%+BSMV altın saklama komisyonu alıyor. Bazı bankalar bu komisyonu müşteriye yansıtırken bazıları bunu bünyeden karşılıyor. Bazı bankalar ise üzerine ek komisyon ekleyerek müşteriden daha fazla ek komisyon talep ediyor.
Nakil komisyonu
Altını külçe olarak almak istediğinizde sorunlar başlıyor. Fiziki olarak almak istediğinizde almak istediğiniz şubeye gelmesi için bankalar sizden nakil – kargo ücreti gibi ücretler talep edebiliyor. Bu nakiller sigorta kapsamında olduğu için ek sigorta komisyonu talep eden bankalar var.
Külçe altın almak isteyenin vay haline
Fiziki olarak Altın almak istediğinizde bankalarda alt kg sınırlamalar var. Genel uygulama 1 kg altı fiziki teslimat yapmazken bazı bankalarda bu alt sınır 5 kg’a kadar çıkabiliyor. Bazı bankalar 5 kg altına fiziki teslim yapmamakta. Örneğin Vakıfbank’tan 5 kg. üzeri ve 1 kg. katları şeklinde yapıyor. Ayrıca Fiziki altın teslimlerinde, altının o günkü değeri üzerinden % 0,5 (bindebeş) oranında işlem komisyonu alınmakta. İşlem komisyonu bankalar arasında değişiklik gösterebilmekte.
Havale komisyonu
Altın hesabını hesaplar arasında veya başka kişiye havale yapabiliyorsunuz. Bu durumda bankalar havale komisyonu almakta ve bu tutar bankadan bankaya değişiklik göstermekte.
ATM’den Altın çekme dönemi
Kuveyt Türk ATM’den Altın verme uygulaması başlattı. Kuveyt Türk ATM’lerinden Gram veya Çeyrek altın olarak fiziki altın ödeme yapma özelliği olan ATM’leri bünyesine ekledi.
Altın Çek dönemi
Bankalar isme yazılı Altın çek hizmeti de veriyor. Özellikle düğünlerde daha güvenli olması nedeni ile isme yazılı Altın çek son günlerde tercih edilir oldu.
Devlet Güvencesi var
07.11.2006 tarih ve 26339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sigortaya Tabi Mevduat ve Katılım Fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca Tahsil Olunacak Primlere Dair Yönetmelik” hükümleri çerçevesinde; Türkiye’de faaliyet gösteren bir kredi kuruluşunun yurtiçi şubelerinde gerçek kişiler adına açılmış olan ve münhasıran çek keşide edilmesi dışında ticari işlemlere konu olmayan Türk Lirası, döviz ve kıymetli maden cinsinden tasarruf mevduatı hesaplarının anaparaları ile bu hesaplara ilişkin faiz reeskontları toplamının 150 Bin Türk Lirası’na kadar olan kısmı sigorta kapsamındadır. Dolayısı ile Altın’da da 150.000.-TL değerine kadar olan gr kısmı Devlet Güvencesi kapsamında yer alıyor.
Altın 45 yılın rekorunu kırıyor
Güvenli liman varlıkları arasında gösterilen altın hem jeopolitik riskler hem de dünya genelinde faiz oranlarının düşürülmesine yönelik sürecin başlamasıyla yükseliş...