Bankacının hedefi, stresi biter mi , bitmez…Şubede de çalışsa, evde de çalışsa, uzaya bile gönderilse o stres yaratılacak. Bankacılığın temeli, iş yapış modeli, ham maddesi bu stres. Hanife Serter, evden çalışan bankacıları yazdı:
Dolmuşta elden ele uzatılan, masalara bahşiş olarak bırakılan, acil durumda ilk gördüğün yerde bozdurulan, harçlık olarak verdiğimiz, cüzdanda her ihtimale karşı tuttuğumuz, çok olunca taşımaya korktuğumuz, az olunca bir köşede unuttuğumuz nakit paralar.
Kağıt ya da metal.
Farketmez.
Hepsi pis.
Çok pis.
Bilirsiniz artık söylemeye gerek yok.
Anladınız işte … elden ele dolaşıyorlar, kolay kolay yıkanmıyorlar ( yanlışlıkla pantolon , gömlek cebinde unutulanlar hariç..) Virüs, mikrop, bakteri… Ne varsa üzerlerinde kalıyor uzun süre. Kartlar çıktı da kurtulduk biraz. Çoğu bankacı mesela nakit taşımaz, unutur. Olmayacak bir yerde nakit lazım olsa öylece kalır. Parayı görmekten , dokunmaktan bıkmıştır belki de bilinçaltı bir tepki olarak paradan uzak durur. İş yoğunluğundan , başını kaşıyacak zamanı bile bulamamaktan ATM’den çekmeyi de unutur çoğu zaman. Hem benim hem de pek çok arkadaşımın başına gelmiştir…Parasız bankacılar kulübü gibiyizdir çoğumuz.
PARADAN UZAK DUR!
Bu salgın sayesinde bir kez daha anladık ki paraya ve para gibi elden ele fazla dolaşan şeylere dokunmaktan ne kadar uzak kalsak o kadar iyi.
Vatandaş olarak biz bunu yapabiliriz. Ama bankalarda hala parasal işlemleri yapanların işi çok zor. Paraya her dokunduktan sonra elleri dezenfektan ile temizlemek gerek .
Bir gişe yetkilisi bir günde en az 100 -150 işlem yapıyor. Çoğunda paraya dokunuyor. Sayıyor. Paketliyor. Zamanı geliyor kucağında taşıyarak kasaya götürüyor .
Oldukça yakın temasta yani. Şimdi bu bankacıyı bu tehditten korumak çok zor. Her gün onlarca hasta ile yakın temasta olan sağlıkçı kadar risk alıyor bu gişe yetkilisi.
Önüne koruyucu cam konulduysa, yeterli dezenfektan verildiyse, müşteri ile karşılıklı maske takıyorsa bir ölçüde korunmuş sayılabilir. Para ile teması fazlaysa risk devam ediyor. Bu süreçte görüldü ki onlarsız da olmuyor . Olmayacak.
Para alışverişi, şubeye gelen giden hala çok fazla . Evden bankacılık başladı, tabletini alan evlere dağıldı, bazı bankaların şubeleri bir bir kapandı ama açık kalan şubelerin yoğunluğu arttı bu süreçte. Dönüşümlü çalışmayan, bu süreçte “ tek” kaldığını, diğerlerini idare ettiğini düşünenlerin psikolojisi her geçen gün daha çok zorlanıyor. Bu çalışanlara özel önem vermek, ihtiyaçlarına kulak vermek, destek olmak şart. Onlar asla unutulmamalı , yalnız bırakılmamalı ve mutlaka takdir edilmeli. İzin kullandırılması konusunda da olabildiğince adil ve anlayışlı davranılmalı. Bu süreç herkes için zor.
EVDEN ÇALIŞMA MOBBİNGE DÖNÜŞTÜ
Evden çalışmaya gelince…O da şimdi bambaşka bir tecrübe . Sabah erken kalk, kahvaltını et, makyajını yap, traşını ol, çayını, kahveni alıp ekran karşısına geç otur. Başla…
Dur demeden sakın durma ama. Ara verme, yemek yeme, ekmek almaya bile gitme . Gerek yok. İştesin, çalışıyorsun. Hedefler devam ediyor. Her gün yapabileceğinin biraz üzerinde iş yükleniyor ki rehavete kapılma. Nasılsa işim bitti deyip oturma. Banka bu işten zararlı çıkmasın, evdeki mesaiye, yatırım yaptığı teknolojiye ödediği parayı çıkarsın önce.. Sonra duruma bakacak. Kim gidecek, kim kalacak ?! Bankacının hedefi, stresi biter mi , bitmez…Şubede de çalışsa, evde de çalışsa, uzaya bile gönderilse o stres yaratılacak. Bankacılığın temeli, iş yapış modeli, ham maddesi bu stres. Onsuz yapılan her iş anlamsız . Stres düşünceyi bloke eder, doğrudan eyleme yönlendirir. Bankacının fazla düşünmeyeni, kurcalamayanı, itaat edeni makbuldür. Uzaktan erişimli yöneticiler o stres yaratma işini yine itina ile yapacak…
Tahminim o ki bu süreçte dolandırıcılar da bu işe kafa yoracak . Evden bankacılığın reklamları düştü ya her yere…Bu iş en çok onların işine yarayacak. Banka müşterilerine de tavsiyemiz olsun; her bankadan arıyorum diyene inanmayın. Bankacınızı tanıyın , sesini bilin, mümkünse görüntülü görüşün . Bankacınız evden arıyor diye Telefonda tüm bilgilerinizi öylece dökülmeyin. Bilgi gizliliğine önem verin. Bankacınız ile konuştuklarınızı etrafta ( tanıdık da olsa ) duyan biri var mı dikkat edin. Bankalar tabletlerle ilgili tedbirleri almış, altyapı güvenliği sağlanmış. Bankacılarınız şubedeki kadar güvenilir ve özverili elbette . Ama bu süreci kötü niyetli kullanabilecek dolandırıcılar her zaman bulunur. “Emniyetten arıyoruz, gizli operasyon yapıyoruz ” diyenlerin defalarca dolandırdığı halkımıza duyurulur. Mümkün olduğunca kendi işlemlerinizi kendiniz internetten yapınız. Bankadan geldiğine emin olmadığınız telefonlara hiç bir bilgi vermeyiniz. Özellikle yaşlılarımızı bu konuda uyaralım . Evde de olsak, kötü niyetli kişilere karşı uyanık olalım.
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...