Korona nedeniyle hükümetin devreye soktuğu 3 ay kredi erteleme bankaların yeni vurgununa neden oldu. İşte bankaların kredi öteleme oyunu:
Corona19 Salgını koşullarında Piyasaları rahatlatmak için alınan ekonomik tedbirlerden biri de “esnaf ve sanayicinin bankalara olan kredilerinin taksitlerinin üç ay ötelenerek en azından bu koşullarda Piyasalardaki yükü hafifletmek” olmasına rağmen bazı bankalar bunu da bir gelir kapısı haline getirdi.
Proje güzel uygulama sorunlu
Üç aylık kredi taksitini ödemeyerek üç ay öteleneceğine sevinen esnaf ve sanayici bankalara koştu ama çıkan sonuçlar hiç de umdukları gibi olmadı. Esnaf önce bu 3 ay taksitin faizsiz kalan taksitlerin üzerine yayılacağını düşündü. Oysa çoğu banka bunu yapmadı ve kalan ana parayı da 3 ay öteledi. Dolayısı ile çıkan yeni ödeme planlarında kalan toplam krediye üç aylık faiz de ekleyerek yeni ödeme planı çıkarılınca astarı yüzünden pahalı hale geldi ve bunu kabul eden müşteriler ciddi zarar etti.
Bankaların oyununa mı gelindi
Bankalar ödenmeyen kredileri 90 gün sonra takip hesaplarına atarken bu süre BDDK kararı ile 180 güne çıkarıldı. Dolayısı ile üç aylık ödenmese bile krediler takibe gitmeyecek fakat gecikmede görüleceği için müşterilerin kredi puanı düşerek bankalar nezdinde kredibilitesi düşmeye neden olacaktır. Bunu göze alan müşteriler ilk üç ay hiç ödeme yapmaz ise sadece üç aylık taksitlerinin gecikme faizlerini ödeyecekti. Bu sayede daha az maliyete katlanacaktı. Oysa toplam kredi kalan para üç ay ötelenince bu sefer toplam ödeyeceği ek maliyeti de otomatik artmış oldu.
Olması gereken ne idi
Kanun koyucunun müşterileri de mağdur etmemesi için olması gereken Mart- Nisan- Mayıs ayları taksitlerinin Hazirandan başlayarak kalan taksitlerin üzerine eklenmesi en uygun olacaktı. Bu sayede müşteri daha fazla maliyete katlanmak zorunda kalmayacaktı. Oysa uygulamada tüm kredinin üç ay ötelenerek Haziranda itibaren ödemenin daha yüksek faiz ( kalan tüm ana paranın faizi ile ) yüklenmesi esnaf ve sanayiciyi; taksitli kredi kullananları mağdur etmiş durumda. Düzenlemenin açık ve net olmaması da bankalara hareket alanı yaratmış bankalar da kendi lehine gelecek şekilde yeni ödeme planları düzenlediği görüldü. Taksit öteleme ile ilgili ek düzenleme yapılarak esnaf ve sanayicinin daha da mağdur olması bir an önce engellenmelidir.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...