Fransız dergiden Türk taksici uyarısı

Türkiye UBER’i yasaklarken, Fransız seyahat dergisinden turistlere Türkiye’deki taksicilere karşı uyarı yayınlandı: Taksicilere Dikkat Edin!

Fransız seyahat dergisi GEO, İstanbul’u ziyaret edecek turistler için bir uyarı yazısı yayımladı. “İstanbul’da tatilde kaçınmanız gereken 5 tuzak” başlıklı yazıda kenti ziyaret edeceklerin dikkat etmesi gereken noktalar beş maddede ele alınıyor. Dergi iki kıta arasında yer alan kentin güzelliklerinden ve tarihi dokusundan bahsederek başladığı yazıya “taksicilere dikkat edin” bölümüyle devam ediyor.
İşte Fransız derginin turistler için uyarıları ve tavsiyeleri:
Taksiler
GEO’ya göre taksicilerin yabancı turistler için fiyat şişirmesi İstanbul’a has bir durum değil. Taksi şoförlerinin dil engelinden istifade ederek fazla fiyat çıkarmaları ya da güzergahı uzatmaları dünya genelinde birçok büyük kentte karşılaşılan bir durum.
Ancak yazıda yer alan uyarıya göre, takside “dolandırıcılık” yolu uzatmakla sınırlı değil: “Taksici, 20 TL tutan fatura için ödediğiniz 50 TL’yi el çabukluğuyla 5 TL ile değişip, 15 TL daha borcunuz olduğunu söyleyebilir.”
Şoförün ayrıca taksimetreyi açmak istememesi, ısrar edildiğinde ise bozuk olduğunu öne sürmesi de uyarılar arasında yer alıyor.
Derginin bu konuda verdiği tavsiye: Seyahate başlamadan önce fiyatı sorun ve hatta pazarlık edin. Taksiye binmeden önce plakanın fotoğrafını çekin.
Halı satıcıları
Dergiye göre, kentin özellikle turistik semtlerinde turistleri, bölgeyi gönüllü olarak gezdirme teklifiyle yaklaşan kişilerin anlaştıkları mağazalara götürdükleri kaydediliyor. “Size ‘çok iyi bir fiyat’ diyerek satmaya çalışacakları halı aslında normal fiyatının üzerinde” diyen dergi, yabancıların yardım teklifini kabul etmeme tavsiyesinde bulunuyor.
Ayakkabı boyacıları
Yazıda dikkat edilmesi gereken üçüncü tuzak ayakkabı boyacıları olarak veriliyor. Uyarıya göre, kentin turistik semtlerinde ayakkabı boyacıları malzemelerini kazara düşürme süsü vererek turistlerin yardım etmesini sağlıyor ve karşılığında nezaketen ayakkabılarını boyama teklifinde bulunuyor. Ancak ayakkabılar boyandıktan ya da cilalandıktan sonra bunun karşı bir jest olmadığı anlaşılıyor. Ayakkabı boyacısı ısrarla para talep ediyor. Bu konuda derginin verdiği tavsiye ise “kesinlikle kibar olmayın ve yere düşen malzemeleri toplamayın” şeklinde.

Exit mobile version