Bana Bir Şey Olmadı ki yemeği!

Yılın son haftasına girerken aralarında şube müdürlerinin de olduğu yüzlerce insan işten atıldı. Geriye kalanlar bana bir şey olmadı ki!misali yılbaşı eğlencelerinde keyif çatıyor. Acı ama gerçek!
Hepimiz düştükten sonra kalkıp ” bana bir şey olmadı! ” diyen çocuklarız.
Düştükten sonra hızla kalk, dizlerini temizle, bana bir şey olmadı diye yola devam et.
Düşmenin utancını bir an önce üzerimizden atmaya çalışmak en kolay yolumuz.
Bankacılar için de durum aynı.  Çalışma arkadaşları işlerinden atılıyor, evlerine ekmek götüremez duruma geliyor aynı akşam “vur patlasın çal oynasın” eğlencelerine hiç oturmadan devam ediyorlar.
 ‘’Bana bir şey olmadı,  o atıldı ben maaşımı alırım,  oyuna devam.’’ demek işin en kolayı.
Bu aralar hangi mekâna gitseniz bir bankanın yılbaşı yemeğiyle karşılaşırsınız. Bankaların yılsonu işten atmadıkları ya da yakın tarihte işten atacaklarıyla eğlenmesi son dönemlerin modası haline geldi.
Çalışanlarını yıl boyunca yok sayanlar;  yılın son günlerinde küçük bütçeli eğlenceler düzenleyerek gemide kalanları suya atana kadar avutma yemekleri veriyorlar.
Bu yemekleri uzaktan bakarak hemen anlarsınız.
Son derece şık, saçları yapılı,  gülen yüzle etrafa bakan, topuklu ayakkabı giyen, her an size önemli bir söyleyecekmiş edasıyla yaklaşan bayanlar ile Penguen edasıyla dolaşan beyaz gömlekli (bazen bu penguenler yelek de giyerler) koyu renk takım elbiseli ama mutlaka çok şık kravatlı olan erkeklerin yemekleridir.
Aynı gülümseyen yüzle hep birlikte şarkı söyleyen, toplu göbek atan, amir kimse onun gözüne bakarak eğlenmeye çalışan kalabalık gruplar görürseniz bilin ki bunlar yakında işsiz kalacak bankacıların eğlenmesidir.
Uzaktan bakınca kendisini patron sanan maaşlı çalışan amirleri ise hemen anlarsınız.
Erkekse kol saatine bakın; saatin değeri 2 maaşsa Müdür,  4 maaşı geçiyorsa Bölge Müdürü odur. 8 maaşlık saat takıyorsa Grup Başkanıdır.  Daha fazla maaşlık saat takan varsa onu göremezsiniz, nadir karşınıza çıkarlar, bu grup Genel Müdür ve Yardımcılarıdır.
Bayansa aynı uygulamayı takılarına, çantasına veya ayakkabılarına bakarak yaparsanız hemen hiyerarşiyi çözebilirsiniz.
Ben maaşları bilmem daha kolayını söyleyin derseniz herkesin yakın durduğu ama yürürken yol verdiği kişilere amir denir, bunlar patrondan daha çok patrondur aynı zamanda.
Bankacıların yaşadığı baskıyı bu yemeklerde de görmek mümkündür;
Masada oturursam Genel Müdürlük ne der!  Aman Bölge Müdürü bakıyor! O dans etti ben de etmeliyim! Oturursam hareketsiz derler, gruptan ayrılmamalıyım, bize bakıyor gülümsemeliyim kaygıları toplu eğlence şölenine dönüşür.
” Aman çok eğleniyorum zaten Bankamı da çok seviyorum(!) arkadaşım mı atılmış olsun bana bir şey olmadı ki!”  diyenlerin yemekleridir bunlar…
 Asla düşmemek için koşanlardır aynı zamanda bunlar!  Ne kadar pahalı saat takarlarsa taksınlar zaman galip gelecek, işsiz kalacaklardır. Ne kadar pahalı elbiseleri olsa da üstleri kirlenecektir.
 Bana bir şey olmadı demekse çok geç olacaktır, bana bakıyorlar gülümsemeliyim demek acı bir anı olarak kalacaktır. Yemek bitse de,  yemek bitmeyecek, sosyal medyada paylaşılan görüntüleri kimlerin Like’ladıklarıyla devam edecektir. Sonuçta takım olunmuş takımın liderleriyle eğlenilmiştir.
 Bir sonraki işten atılmaya kadar müzik devam edecektir. Finans piyasasının emekçileri olmak dans etmeyi gerektirir ne de olsa. “Bana bir şey olmadı ki !” demek sana bir şey olana kadar işe yarayacaktır.

NOT: Bu yazı 23.12.2017 yılında yani tam 2 yıl önce yayınlandı. Aradan geçen 2 yıla rağmen hiç bir şey değişmediği için yazıyı aynen kullandık. Değişen tek şey, 2017 tarihinden bu yana 7 bin bankacı daha işsiz kaldı. Belki gelecek yıl bugün yılbaşı yemeğinde eğlenen 7 bin kişi daha işsiz kalacak.

Exit mobile version