Bazı bankaların tahsili gecikmiş alacaklarını kendi kuracakları varlık şirketine satacakları yolunda haber tartışmalara neden oldu. Bu girişimin bankaların bilanço oyunu olabileceği ve BDDK’nın buna izin vermemesi gerektiği öne sürüldü.
Türkiye’de bankalar tahsili gecikmiş alacaklarını yüzde 2 ile 7 arasında değişen karşılıkla varlık şirketlerine satıyor. Garanti Bankası’nın son satışı ile bu rakam 7 milyar liraya ulaşırken, bankaların kendi varlık şirketini kuracağı ve bu şirkete takipteki kredilerini satacakları iddiası gündeme geldi.
Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre bankalar, bu adımla uluslararası kurumları hissedar olarak çekmeyi hedefliyor. Konuya ilişkin olarak ismini vermek istemeyen bir kaynak, hangi tür sorunlu kredilerin devredileceğine daha sonra karar verileceğini belirtti.
Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı Ekim ayı itibarıyla %5,2 seviyesinde bulunuyor. Bu oranın yıl sonunda %6,3’e ulaşabileceği belirtiliyor. BDDK Eylül’de bankalardan 46 milyar liralık kredinin yılsonuna kadar TGA olarak sınıflandırılmasını istemişti.
BİR CEPTEN DİĞER CEBE
Öte yandan bankaların kendi varlık şirketini kurma planı tartışmalara da neden oldu. Ekonomistler, bu kararı ,”Eğer kurarsa muhasebesel olarak toksik varlıklar bilançodan uzaklaştırılmamış olur. Bankanın iştirakinin riski bankanın riski olarak kalır”şeklinde yorumluyorlar.