Dünyada başlayan akım Türkiye”yi de yakaladı. Efsane Cuma adı verilen alışveriş indirimi milyonlar tarafından heyecanla bekleniyor. Ancak çoğu zaman ihtiyaç olmayan ürünler alınıyor.
Giyimden ev eşyasına, temel gıdadan teknolojik ürünlere birçok üründe indirim var. Fırsatı kaçırmak istemeyenler alışverişe koşuyor.
Fırsat cumasıyla birlikte milyonlarca üründe indirimler başladı. Tüketiciler yaptıkları alışverişlerde, ucuz fiyat algısıyla hareket edip ihtiyaçlarının dışında da alışveriş yapabiliyorlar.
İndirimde bütçeler nasıl korunur?
Hacettepe Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Dr. Esna Betül Buğday, tüketicileri uyardı:
“Öncelikle akılcı rasyonel davranmak ve bilinçli tüketici olmak çok önemli. Bilinçli tüketici, ürünü hizmeti kıyaslayan ihtiyacı kadar satın alan tüketici diye tanımlarız. “
Uzmanlar alışveriş için bir planlama yapılmasını tavsiye ediyor.
Buğday, “İndirimler başlamadan ihtiyaç listesi hazırlamalıyız. Onların fiyatlarını indirim başlamadan önce de kontrol etmeliyiz” dedi.
İndirimi dezavantaja çevirmemek için kişilerin bütçesini baz alarak kontrollü alışveriş yapması gerekiyor.
Efsane Cuma”da 5 milyar TL kartlı ödeme bekleniyor
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Perakende sektöründe efsane indirimin alışverişe doping etkisi yapmasını ve bir günlük kartlı ödeme tutarının 5 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz. 5 milyar TL”lik kartlı ödemede internetten alışveriş payının da 2 milyar TL’ye yaklaşacağını öngörüyoruz.” dedi.
Öncel yaptığı açıklamada, kamuoyunda “Efsane Cuma” olarak bilinen efsane indirimin markalara stoklarını eritme, müşteriye de ihtiyaçlarını çok uygun fiyatlarla karşılama fırsatı sunduğunu belirtti.
Perakende sektöründe “efsane indirim”in alışverişe doping etkisi yapmasını ve bir günlük kartlı ödeme tutarının 5 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini ifade eden Öncel, “5 milyar TL”lik kartlı ödemede internetten alışveriş payının da 2 milyar TL’ye yaklaşacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.
“Bazı ürünlerde yüzde 70-80’e varan indirimler olacak”
Öncel, “efsane indirim”in dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de artık tam bir alışveriş festivaline dönüştüğünü aktararak, şunları kaydetti:
“11 Kasım’da ‘Bekarlar Günü’ nedeniyle birçok markamız ve online alışveriş siteleri müşterilerine çok cazip fırsatlar sundu. Şimdi önümüzde ”efsane indirim” kampanyası var. Müşterilerimizin büyük bölümü 2-3 hafta öncesinden 29 Kasım’ı beklemeye başladıkları için 11 Kasım’dan sonra AVM’lerde ziyaretçi sayısında ve mağaza cirolarımızda düşüş gözlemliyoruz. Aylık performansı göz önünde bulundurduğumuzda bu durumu olumlu yorumlayamıyoruz. Yine de markalarımız da müşterilerimiz de artık 29 Kasım’ı bekliyor. Birçok markamız o güne özel kampanya hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladılar. Stoklardaki ürünler çok düşük karlarla hatta bazen zararına satışa sunulacak. Kategorisine göre değişmekle birlikte bazı ürünlerde yüzde 70-80’e varan indirimler olacağını şimdiden söyleyebiliriz.”
“Tam bir alışveriş şöleni olacak”
Sinan Öncel, erteledikleri ihtiyaçlarını almak ya da indirim fırsatlarından yararlanmak isteyen müşteriler için cuma gününün tam bir alışveriş şöleni olacağını anlatarak, “Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre geçen yıl 29 Kasım’daki efsane indirimde 975 milyon TL’si internetten olmak üzere toplamda 3,4 milyar TL’lik kartlı ödeme yapılmıştı.” dedi.
Ticaret Bakanlığı ”yanıltıcı” indirim kampanyaları için uyardı
Ticaret Bakanlığı tüketicilerin genellikle e-ticaret yöntemiyle katıldığı “Efsane Cuma” gibi indirim kampanyalarında mağdur olmaması için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin uyarılarda bulunuldu.
Ticaret Bakanlığı”ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketicilerin pazarlama stratejisi haline gelen bu tip kampanyalarla talep ettikleri ürünleri en uygun fiyattan almak istemelerinin son derece doğal bir durum olduğu belirtildi.
Bakanlığa bu ve benzeri kampanyalar hakkında, “belirtilen indirimlerin gerçeği yansıtmadığı”, “kampanyanın hemen öncesinde ürünlerin fiyatlarının yükseltilerek kampanya döneminde yapılan indirimlerin çok yüksek oranlarda indirim yapıldığı şeklinde yansıtıldığı ve böylelikle tüketicilerin yanıltıldığı” yönünde şikayetler ulaştığı ifade edilen açıklamada, tüketicilere mağduriyet yaşamamaları için bazı uyarılara yer verildi.
Özellikle mesafeli satış (e-ticaret) yöntemiyle gerçekleştirilecek alışverişlerde, alışveriş yapılması düşünülen internet sitesinde satıcının ticari unvanı, adresi, sabit telefonu, MERSİS numarası, ETBİS kaydı gibi bilgilerin olup olmadığının kontrol edilmesi, internet veya telefon ile yapılacak alışverişlerde satıcı hakkında arama motorlarında kısa bir ön inceleme yapılarak haklarındaki yorumlar incelenerek önceki işlemlerine ilişkin fikir sahibi olunması istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Tüketiciler tarafından benzer mecralardan ürünün önceki ve mevcut yaklaşık fiyatının araştırılması, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere dikkat edilmesi gibi işlemler oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Alışveriş yapılan internet sitesinin orijinal adının adres çubuğunda kurumsal sayfasında yer aldığı gibi (uzantısı vb.) olmasına dikkat edilmeli, sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşı site adı kontrol edilmelidir.
Sosyal medyada karşılaşılan tanıtım ve ilanlar aracılığıyla ulaşılan sitelerin taklit olması ihtimaline karşı satıcının kendi sitesinden ürün alımı tercih edilmelidir.
İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin SSL sertifikalı veya 3D güvenli ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmelidir.”
“Tüm gerekli idari işlemler uygulanacak”
Satıcının ödeme yapılmadan önce vermekle yükümlü olduğu ön bilgilerin mutlaka dikkatlice okunması uyarısı yapılan açıklamada, şöyle devam edildi:
“Mesafeli sözleşmelerin ayrılmaz bir parçası olan ön bilgileri görmeden veya ayrıntılı okumadan ödeme yapılmaması da karşılaşılabilecek pek çok mağduriyeti önleyecektir.
Tüketicilerimiz firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tanzim edilmesi amacıyla değeri 8 bin 480 liranın altında bulunan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine, değeri 8 bin 480 lira ve üzeri olan uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemesine başvurmalıdır.
Bununla birlikte, yanıltıcı indirim yapıldığını düşünen tüketicilerin bu durumu, indirim öncesi ve sonrası fiyat görselleri ile birlikte, Bakanlığımıza bildirmesi önem arz etmektedir. Gerek dürüst ve adil bir ticari ortamın tesis edilmesi gerekse tüketicilerin menfaatlerinin korunması açısından yanıltıcı indirim kampanyası yapan satıcılar hakkında Bakanlığımızca gerekli tüm idari işlemler uygulanacaktır.”
Haber: Şeyma Bay
Kamera: Volkan Makar