İstanbul’da bir tekstil firmasında yaşanan ve mahkemeye taşınan olay, tüm işçileri ilgilendiren emsal bir kararla son buldu. İki çalışanın sarılması iş fesihi için yeterli sebep sayıldı.
İstanbul’da bir tekstil firmasında yaşanan ve mahkemeye taşınan olay, tüm işçileri ilgilendiren emsal bir kararla son buldu. Firmada çalışan bekar iki işçi, mesai saatinin bitiminde diğer işçilerin yanında birbirine sarıldı. Bu durum kameradan iş yerini izleyen patronun dikkatini çekti. Kadın çalışan, olay sonrası istifa etti. Erkek işçi de profesyonel çalışma prensiplerine aykırı davrandığı gerekçesiyle tazminatsız işten atıldı. Ardından işçi Y.Y. soluğu mahkemede aldı. İşçi haklı bulununca karar temyiz edildi. Devreye giren Yargıtay’dan emsal karar çıktı. Mahkemenin kararını bozan Yargıtay, mesai bitiminde bekar iki çalışanın iş yeri sınırları içerisinde birbirine sarılmasını haklı fesih nedeni saydı…
İstanbul’da bir tekstil firmasında çalışan kadın ve erkek işçi, mesai saatinin bitiminde birbirlerini görünce diğer işçilerin yanında sarıldı. Bekar olan çalışanların mesai bitiminin ardından şirkete ait üretim bölümünün dışında yer alan alışveriş merkezi binasının içerisinde karşılaşıp sarılması, kameradan iş yerini izleyen patronun dikkatini çekti.
Kadın istifa etti, erkek tazminatsız işten atıldı
E.T. adlı kadın çalışan olay sonrası istifa etti. Erkek işçi de iş yeri sınırları içerisinde uygunsuz şekilde göründüğü, profesyonel çalışma prensiplerine aykırı davrandığı gerekçesiyle tazminatsız bir şekilde işten atıldı.
Y.Y. adlı çalışan, aynı işyerinde çalıştığı kız arkadaşıyla mesai bitiminde karşılaşınca sarıldığı için işten atılınca Bakırköy 12. İş Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, iş yerine ait kamera kayıtlarını inceledi. İkisi de bekar olan çalışanların, üzerlerinde iş yeri kıyafeti olmadığı ve montlarıyla birbirlerine sarıldıkları kamera görüntülerine yansıdı.
Mahkeme kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine hükmetti ama…
İki çalışanın da mesai saati dışında rızaya dayalı birbirine sarıldığını, işlerini aksatmadıklarını belirten mahkeme, 5 yılın üzerinde aynı iş yerinde çalışan Y.Y.’nin iş akdinin feshedilmesinin eylemine göre çok ağır bir yaptırım olduğunu belirtti. Mahkeme, bu nedenle kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesine hükmetti.
Yargıtay’dan emsal karar çıktı
Y.Y hakkında işverenin fesih dışında bir yaptırım uygulamasının daha doğru bir karar olacağını da belirten mahkemenin kararı temyiz edildi. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, tüm çalışanları ilgilendirecek bir karara imza attı. Mahkemenin verdiği kararı bozan Yargıtay, mesai bitiminde bekar iki çalışanın işyeri sınırları içerisinde birbirine sarılmasını haklı fesih nedeni saydı.
Yargıtay’ın kararında, “Davacının eylemi ahlaka, doğruluk ve bağlılığa aykırı, güven sarsıcı hareketler olup, işverenin davalının iş akdini haklı nedenle feshettiği anlaşılmaktadır” denildi.
Yerel Mahkeme, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin bozma kararına uydu ve karar kesinleşti. Karar benzer davalarda emsal teşkil edecek.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...