Geçmiş Krizlerden etkilenmeyen sektör olarak bilinen gıda sektörü bu yıl dökülüyor. Gıda perakende verilerine göre, ciddi bir yavaşlama var.
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Galip Aykaç, ilk altı ayda enflasyondan arındırılmış yüzde 7 büyüyen gıda perakendesinde önceki yıllara göre yavaşlama yaşandığını belirterek, sektörde format değişikliği ve küçük metrekareli market açılışlarına yönelimin sürdüğünü söyledi.
GPD, 40,000 satış noktası ve 150 milyar lira ciroyu temsil ediyor. GPD tarafından düzenlenen Ortak Gelişim Kongresi’nde konuşan Aykaç, “Bu yıl ilk altı ayda gıda perakendesinin cirosunun enflasyondan arındırılmış haliyle yüzde 7 büyüdüğü görülüyor. Mağaza sayısının yüzde 11, metrekarelerin ise yüzde 6 arttığı görülüyor” dedi ve ekledi: “Format değişikliği ve küçük metrekareli market açılışların arttığını görüyoruz. Çalışan sayımızda da yüzde 6 artış gerçekleşti. Bu gelişim olumlu görünmekle birlikte, önceki yıllara göre bir yavaşlama olduğu bir gerçek.”
İLGİNÇ ARAŞTIRMA
Perakende sektöründeki fiyatlarındaki artışın etkisiyle tüketicilerin fiyat farkındalığı artarken, mağaza sadakati 2018 yılındaki yüzde 73 seviyesinden yüzde 47’ye geriledi.
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD)tarafından düzenlenen Ortak Gelişim Kongresi’nde, perakende sektöründe tüketici davranışlarındaki trend değişikliklerine işaret eden Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, tüketicilerde fiyat farkındalığı ve promosyonlu ürünlere yönelimde önemli artış gözlendiğini söyledi.
UCUZ ARAYIŞI
Nielsen araştırmasına göre, market alışverişini ucuza getirmek için çaba harcayanların oranı 2018’deki %72 seviyesinden 2019’da %87’ye yükseldi.
Gıdada alkol hariç promosyonlu satışların toplam cirodaki payı da %29’a ulaştı. Promosyonlardaki artışın yanı sıra, ambalajlardaki küçülme de son dönemde bir diğer trend olarak öne çıktı. Araştırmaya göre, tüketicilerin mağaza sadakati ise 2018’deki %73 seviyesinden 2019’da %47’ye geriledi.