Thomas Cook’un avans çekleri Türk bankalarında patladı

Sponsorlu Bağlantılar

İngiliz şirketi Thomas Cook’un iflasının yarattığı hasar yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Piyasada bu şirkete ait vadesi gelmemiş irili ufaklı 2 milyar paunda yakın avans çeki bulunduğu ve bunların şirketler tarafından bankalara teminat olarak verilip kredi kullanıldığı öne sürüldü.
Battı batacak derken İngiliz turizm devi büyük bir gürültü ile battı. Ancak bu yarattığı hasarın boyutları ancak yeni yeni ortaya çıkıyor. 
Thomas Cook’un Türk otel ve şirketlerine verdiği ve vadesi gelmemiş çok sayıda çekin Türk bankalarının elinde olduğu öne sürüldü. Şirketler tarafından bankalara kredi karşılığında teminat olarak gösterilen çeklerin tahsili iflas nedeniyle mümkün olmayacak. 
EN İTİBARLI TEMİNATTI
Bir banka yetkilisi, Thomas Cook’un turizmcilere verdiği avans çeklerinin oldukça itibarlı bir teminat olarak kabul edildiğini belirterek, “Thomas Cook Türk turizmcileriyle 90 gün vadeyle çalışıyordu. Birde sezon öncesi yaptığı anlaşmalar vardı. Bu anlaşmalardan dolayı belirli bir yatak kapasitesini satın alıp, avans olarak da çek veriyordu. Tesis ve şirketler ise bunu bankalara teminat olarak verip, kredi kullanıyordu.”diye durumu anlattı.
BİR KAMU BANKASI 
Thomas Cook’un avans çeklerinin bir çok bankada bulunouğu ancak yüksek miktarlı rakamların ise biri kamu olmak üzere diğeri de yabancı ortaklı bir yerli bankada olduğu öne sürülüyor. Bankaların elinde tuttuğu avans çeklerinin miktarının 2 milyar paund civarı olduğu iddia ediliyor.

Sponsorlu Bağlantılar

Exit mobile version