Merkez Bankası, zorunlu karşılıkların finansal istikrarı destekleyecek şekilde daha esnek ve etkin kullanılmasına karar verirken, bazı bankaların piyasanın tersine kredi stratejisi uyguladığı ortaya çıktı.
2019 ilk yarı mali verilerin açıklanması ile birlikte Bankaların da piyasaya verdikleri Nakdi Kredi desteği ortaya çıkmış oldu. Rakamlar tabloya döküldüğünde, Bazı bankaların üst yöneticilerin söylemleri ile bankasının rakamlarının tam örtüşmediği anlaşıldı. Bankalar arasında hacimsel ve artış oranlarında ciddi farklar oluştuğu bazı bankaların Piyasanın tersine Kredi Stratejisi uyguladığı görüldü.
Hacimsel destekte üst sıraları Kamu Bankları aldı
2018 yıl sonuna göre 2019 ilk yarısında hacimsel olarak piyasalara en büyük destek Kamu Bankalarından geldi. Hacimsel olarak en büyük destek sağlayan bankalardan ilk üç sırayı Kamu bankaları almış oldu. Ziraat Bankası 51,5 milyar TL ek kredi ile ilk sırada yer alırken Vakıfbank 30 milyar TL ile ikinci sırada, Halkbank’ta 27,7 milyar TL Kredi artışı ile üçüncü sırada yer aldı. Dördüncü sırada ise 13,3 milyar TL artış ile YKB yer aldı. Kredi hacminde en fazla düşüş ise 4,8 milyar TL ile ING Bank oldu. ING’nin Piyasanın tersine niçin böyle bir strateji izlediği ise henüz açıklanmış değil.
2018 sonuna göre kredi artış oranlarında ilk sırayı %16’lık büyüme ile Ziraat Katılım alırken ikinci sırayı da % 13,6’lık artış ile Ziraat Bankası gerçekleştirdi. Vakıfbank ise % 12,9’luk artış oranı ile üçüncü sırada yer aldı. FİBA Banka ise hacmi küçük ölçekli olmasına rağmen % 12,2’lik bir artış gösterdi. Kuveyt Türk % 10,9’luk artış ile diğerlerini takip ederken; Halkbank % 10,7, HSBC % 10,6’lık bir büyüme gerçekleştirdi. Dört banka hacimsel ve oransal olarak küçülürken oransal olarak yine ING Bank % -12,4’lük bir küçülme ise son sırada yer aldı. Her fırsatta piyasalara kredi olarak destek verdiklerini dile getiren ING Üst Yöneticilerini bu söylemleri ile Banka rakamlarının tam örtüşmediği de ortaya çıkmış oldu.