Bankacılık sektörü yasal takip konuşulurken asıl bomba faktoring ve leasing şirketlerinde patladı. Takip oranı yüzde 10’u zorluyor.
TBB Risk Merkezi 2019 Mart raporu yayınlandı. Buna göre Bankaların takip oranları % 4,2’ye çıkmış durumda ki daha önce haberlerde sık sık dile getirilmişti. Leasing ve Faktoring firmalarında durumun daha vahim olduğu anlaşıldı. TBB verilerine göre Leasing şirketlerinde Takip oranları %8’e; Faktoring Şirketlerinde de % 9,6’ya çıkmış durumda.
Leasing Firmalarında Takip oranı % 9,6’yı bulmuş durumda
Rapora göre Faktoring ve Leasing ( Finansal Kiralama Şirketleri ) problemli kredilerin oranı Bankalara göre 2 kattan fazla olduğu görüldü. 2019 Mart sonuna göre Leasing firmalarının 53 milyar TL’lık kredilerinin 5 milyar TL’lık kısmının Takip hesaplarına düştüğü görülürken toplan krediler içindeki payın da % 8’e çıktığı görülüyor.
Faktoring Firmalarında Takip oranı % 8’i aştı
Faktoring firmalarının 22 milyar TL’lık Nakit Kredilerinin 2 milyar TL’lık kısmı Takibe düşerken toplam Krediler içindeki payı da % 9,6’ya çıkmış durumda. Faktoring firmaları çek karşılığı krediler kullandıkları için çek yazılma oranlarının % 10’lara çıkması bu firmaların da takip oranlarını artırmış durumda.
Ticari krediler 2,1 trilyon TL oldu
TBB Mart 2019 verilerine göre, Tüzel ve gerçek kişi ticari müşterilere kullandırılan ticari krediler Mart 2019 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 2.103 milyar TL oldu. Sektör Bazında Ticari Krediler (Mart 2019, milyar TL, pay, yüzde) Krediler içinde imalat sanayii yüzde 26 ile en yüksek paya sahiptir. Payı yüzde 10 ve üzerinde olan diğer ana sektörler, toptan ve perakende ticaret, inşaat, enerjidir. Mart 2019 itibarıyla tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek olan sektör; yüzde 6,3 ile toptan ve perakende ticaret sektörü oldu. Bu sektörü yüzde 5,9 ile inşaat sektörü takip etti.
Bireysel krediler 547 milyar TL oldu
Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel krediler Mart 2019 itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 artarak 547 milyar TL oldu. Bireysel kredilerin yüzde 40’ını ihtiyaç kredileri, yüzde 35’ini konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 6’sını taşıt kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,8 puan artarak yüzde 4,1 seviyesinde gerçekleşti.
Bireysel kredi müşterilerinin sayısı 31 milyon oldu
Bireysel nitelikli ürünü olan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 700 bin artarak 31 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 17,7 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...