Siirt fıstığı dünyaya açılıyor

“Yeşil altın” olarak da tabir edilen ve ünü ülke sınırlarını aşan Siirt fıstığı, “Fistalora” markasıyla dünya pazarına çıkacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB) iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 43 milyon liraya kurulan ve Avrupa”nın en büyük fıstık işleme tesisi olan Siirt Fıstık İşleme Tesisinde işlenen Siirt fıstığı, "Fistalora" markasıyla 20 ülkeye ihraç edilecek.

10 bin dekar yeni fıstık bahçesi

Vali Ali Fuat Atik, ilin Siirt fıstığından hak ettiği ekonomik geliri elde etmesi için önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Ünü ülke sınırlarını aşan Siirt fıstığının dünya pazarına daha rahat satılması için marka ve tescil çalışmalarının devam ettiğini belirten Atik, şöyle konuştu:

"Markalaşma yolunda önemli bir adım atılarak, piyasalara ”Fistalora” markasıyla Siirt fıstığı ürünleri satışı başladı. Çok yakın zamanda Siirt fıstık ürünleri zincir marketlerin raflarında da görülecek. Siirt”in ekonomik ürünlerin başında gelen ve günümüzde artık ”Yeşil altın” olarak da tabir edilen kentin sembolü Siirt fıstığının üretiminin artırılması için yeni hamleler başlatacağız. Tarım ve Orman Bakanlığının desteğiyle en az 10 bin dekar yeni fıstık bahçesi kurulumunu hedefliyoruz."

"Distribütörlük anlaşması imzaladık"

Siirt Fıstık İşleme Tesisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Sorumlusu Erol Avcı da fıstığın Asya, Avrupa ve Afrika”ya ihraç edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Fıstığın il ekonomisine yılda ortalama 750 milyon lira katkı sağladığını vurgulayan Avcı, "Fıstığımızı daha iyi koşullarda işleyip paketlemek için kurduğumuz bu tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destekleriyle şirketleşmeye giderek 2018 Mart ayında faaliyetlerine başladı. Markalaşma çalışmaları nihayet sonuçlandı ve ”Fistalora” markası ile piyasaya girdi" dedi.

Avcı, "Fistalora" adının fıstık ile bitki florasının birleşmesiyle ortaya çıktığını işaret ederek, bu markanın kamuoyunda olumlu bir izlenim bıraktığını dile getirdi. Fıstığın uluslararası pazara açılması için marka girişimi başlattıklarını ve çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Avcı, "Yapılan görüşmeler sonucunda yurt dışı bağlantılar oldu. Asya, Avrupa, Afrika kıtaları ile Baltık ülkeleri pazarı olmak üzere bu pazarlara ulaşmak adına yurt dışında bir firmayla distribütörlük anlaşması imzaladık" diye konuştu.

20 ülkeye ihraç edilecek

Siirt ekonomisinin lokomotifinin fıstık olduğuna dikkat çeken Avcı, pazar sıkıntısı yaşamadıklarını, birkaç aşamadan geçtikten sonra ürünün tüketiciye ulaştığını vurguladı.

Avcı, Siirt fıstığının daha önce iptidai usullerle piyasaya geldiğinden kalitesinin önemli ölçüde düştüğünü savunarak, kurulan tesiste işlenen fıstığının kendi markasıyla piyasaya çıkmasının ürünün kalitesini artırdığını söyledi. İlde yaklaşık 9 bin ailenin geçimini sağladığı fıstığı Türkiye”nin en önemli markalarından biri haline girmeyi arzuladıklarını aktaran Avcı, fıstığın "Fistalora" markasıyla 20 ülkeye ihraç edileceğini anlattı.

Avcı, şöyle devam etti:

"Yıllardır Siirt fıstığı piyasaya çıkmasına rağmen markası yoktu. Bu amaçla Siirt fıstığını daha büyük pazarlara tanıtmak amacıyla böyle bir adım attık. Siirt fıstığı ilk defa bir marka ile piyasaya girmiş oldu. Böylelikle bu marka ile pazarda hak ettiği yere gelmesini sağlayacağız."

Tesisin paketleme birim sorumlusu İbrahim Ekinci ise, daha önce ürünün yere serilerek kurutulduğuna işaret ederek, "Artık tesiste oluşturulan kurutmalık ünitelerde hijyenik bir şekilde işleniyor" dedi.

Exit mobile version