Ve sonunda konut kredisi tekipleri de artmaya başladı. Bugüne kadar en düşük seviyedeki bu kredilerde ciddi bir artış var. Vatandaş konut kredisini ödeyemiyor.
Vatandaşın Borçları artmaya devam ediyor
BDDK’nın aylık raporuna göre 2019 Mart sonuna göre vatandaşın Toplam Bankalara borcu artarak 506,5 milyar TL’yi buldu. Konut Kredilerinde 5 milyar TL düşme olmasına rağmen İhtiyaç ve Kredili Mevduat Hesap ( KMH ) borcu 7,6 milyar TL arttı. Kredi kart Borcunda azalma olmaz iken 104 milyar TL seviyesini korudu. Bu durum Kredi Kart ana parasında da azalma olmadığını gösterdi.
Kredi Takip Oranları Arttı
Vatandaşın Tüketici kredilerinde 2019 üç ay içinde yüzde 7,5’luk bir artış oldu. 2018 yıl sonunda 17,7 milyar TL olan Toplam Kredi Takip oranı 19,1 milyar TL’lık düzeye çıktı. Bu takiplerin içinde Bankaların Varlık Şirketlerine sattığı Takip Dosya alacağı dahil değil, bu devirleri de ekleyince fiili takip oranları daha fazla olduğu biliniyor.
Konut Kredileri alarm veriyor
Oransal olarak en büyük takip artış Konut Kredilerinde görüldü. Yıllardır 1 milyar TL altında seyreden Konut Kredi takip oranları ilk defa 1 milyar TL’yi aşarak 1,1 milyar TL düzeyine geldi. Konut kredilerindeki takip oran artışı yüzde 13,09 oldu. Aynı şekilde Taşıt kredileri de yüzde 10,05 artarak 0,23 milyar TL düzeye geldi. İhtiyaç Kredilerindeki Toplam Takip yüzde 6,92 atarak 11,2 milyar TL’yı buldu. İhtiyaç Kredilerinden sonra en yüksek takip oranı Kredi Kartlarında yaşandı. Kredi kartlarındaki Takip yüzde 7,44 artarak 6,58 milyar TL’yı buldu.
Not : BDDK 2019’da KMH hesapları da Tüketici Kredileri içinde göstermeye başladı.
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...