Bankayı aşağı çeken bölgeler, bölgeleri aşağı çeken şubeler, şubeleri aşağı çeken personel olur da, bankacılık sektörünü aşağı çeken bankalar olmaz mı? Hanife Serter, sektörü aşağı çeken o bankayı yazdı:
Eskiden, çok eskiden, vakti zamanında ben bankanın birinde bir şube müdürüyken, her toplantıda tehdit tonunda mutlaka söylenen bir cümle vardı ” Bizi aşağı çeken şubeler var arkadaşlar…”
Bu cümle muhtemelen yukarılarda da şu şekilde tekrarlanıyordu:
Bizi aşağı çeken segmentler var arkadaşlar..
Bizi aşağı çeken bölgeler var arkadaşlar…
Ve tabii şubeye dönen müdürlerin personeline mesajı da şu oluyordu:
“Aramızda bizi aşağı çeken kişiler var arkadaşlar ..”
Bu cümle tekrarlandıkça biz, biz olmaktan da, arkadaş olmaktan da çıkıyorduk aslında. Kurbanları seçiyor ve bir bir feda ediyorduk. Ettikçe yükseleceğimizi sanıyorduk . Ama hiç de öyle olmadığını gördük. Nasıl mı ?
BU NASIL KIYASLAMA?
Sıralama dediğiniz şey büyükten küçüğe, çoktan aza doğru yapıldığında illa ki en altta ve en üstte olanlar vardır. Bunların ortalaması alındığında altta kalan illa ki olur. Eşit şartlarda, eşit birimlerle hizmet verilmeyen sektörlerde bu tür bir biri ile kıyaslamalı ölçümler tek kelime ile anlamsızdır. Ama yapılır…
Biz de Paramedya olarak son aylarda arka arkaya bankaların birbirleri ile kıyaslamalı tablolarını yayınlıyoruz. Bilanço verilerinden faydalanarak Kredilerine, mevduatlarına, karlılıklarına, ücret komisyonlarına , şube ve personel sayılarına bakıyoruz.
Birbiri ile kıyaslıyoruz.
SEKTÖRÜ AŞAĞI ÇEKEN BANKALAR
Kimi dolgulu, kimi botokslu, kimi estetikli olduğu çok belli olan bu bilançolardan da görüyoruz ki bankacılık sektörünü aşağı çeken bazı bankalar var…
Büyük küçük demeden kredilerini batıranlar sektörü aşağı çekiyor mesela. Hisse değerleri günden güne düşenler sektörü aşağı çekiyor. Şube kapatanlar , personel çıkaranlar, mobbinge güvenenler sektörü yerlerde süründürüyor. Yüksekten borçlananlar, bedelli sermaye arttıranlar, elini verip kolunu kaptıranlar tabloların en altında kızarmış , morarmış bir halde duruyor. Göze batıyor. Bu tablo onlara hiç yakışmıyor. Onlar ki zamanında “her konuda lider” olmaya aday, esmese de gürleyen bankalardı. Ama ülkenin ekonomik açıdan darboğaza girdiği şu günlerde yerli ve milli olanların bile sesi çıkmıyor. Hepsi kendi derdine düşmüş halde bir şeyleri bekliyor. Oysa bir mucize olmayacak. Bu bekleme boşuna.
YAŞASIN HİSSE YÜKSELDİ!
İçten içe kemirildiğinin, değerlerinin aşındırıldığının, yanlış yollara sürüklendiğinin farkına varamayanlar bunun bedelini ağır ödüyor. Bankalar artık eskisi gibi büyüyemiyor ve büyütemiyor.
Eskiden sık sık duyduğumuz ” hisse senedi piyasaları bankacılık hisseleri öncülüğünde yükseliyor..” cümlesi terse döndü. Halay başı havlu attı. İki ileri bir geri damat halayı çekiliyor ama tempo bir türlü yükselemiyor.
Buradan da anlıyoruz ki , kimse kendini aşağı çekenlerden (!) kurtularak yükselemiyor. Uçmak isteyenlerin, bizi aşağı çekiyor deyip ayaklarını kesmesine benziyor bu durum. Ayaklar sayesinde yere sağlam basıp dimdik durduğunu farkedemeyenler, onları kesip atanlar şimdi kolları ve gövdeleri üzerinde sürünerek ilerlemeye çalışıyor. O da mümkün tabii çok çalışınca ama… Göz göre göre düşülmüş bu hal, o vakti zamanında “koskoca banka” dediğimiz ” bazı” bankalara gerçekten hiç yakışmıyor.
ŞU ŞARKI ARMAĞAN OLSUN!
Sezen Aksu’dan her seferinde hüzünlenerek dinlediğimiz o şarkıyı , sözlerini değiştirerek o bankalara armağan ediyorum şimdi :
Hani yüksek açıklanırdı karlar
Hani primler dağıtılırdı herkese
Hani toplantıdan, müşteriden dönerken
Işıklar yanardı şubede
Hani gişeler herkese gülümserken
Müdürler kimseyi dinlemezken
Hani robotlar gibi zaman nedir bilmezken
Hani herkes arkadaş
Hani oyunlar sürerken
Hani kasalar boş
Hani körkütük sarhoş gecelerde
Hani mobbing bizi henüz bu kadar incitmezken
Eskidendi, eskidendi, çok eskiden
Şimdi karlar düşük, şubeler bitti
Hedefler gökyüzü gibi
Gitmiyor üzerimizden
Geçen geçti
Geçen geçti
Hadi düşür hedefimi bölgem
Şimdi uykusuzluk vakti
Bankacılık da geceler gibi eskidendi
Çok eskiden..
Hani herkes arkadaş
Hani oyunlar sürerken
Kimse bize ihanet etmemiş
Biz kimseyi aldatmamışken
Hani biz kimseye küsmemiş
Hani hiç kimse ölmemişken
Eskidendi, eskidendi
Çok eskiden…
Banka CEO’sunun Evi Neden Yok?
Türkiye’nin gündeminde İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran var. Hakan Aran, Antalya’da gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında kiralardan yakınıyor. Aran, 12.500...