Son dönemde bazı bankaların kredilerden sorumlu genel müdür yardımcıları istifa ediyor. Önümüzdeki günlerde bu istifaların daha da artabileceği öne sürüldü.
Türkiye, 24 Haziran seçimleri sonrasında döviz kurunda yaşanan hızlı yükseliş ve reel sektör krizini tartışıyor. Döviz kurlarındaki artışla birlikte, bankalar da kredi kullanımını sınırlandırdı ve faiz oranını yükselttiler. Bankaların özellikle “riskli” gördükleri bazı sektörlere kredi kullandırmaması, kredi kullanımını sınırlandırması, Hükümete şikayet edildi. Hükümetin bu bankaları uyarmasının ardından özellikle bankacılık sektöründe istifalar arka arkaya gelmeye başladı. İstifalar daha çok bankalardaki kredi bölümünde olanlardan geliyor. Banka yönetimi-hükümet-şirketler üçlemesinin içinde sıkışan birçok bankacı, çareyi istifa etmekte buluyor.
Oranların yüksekliğine rağmen, kredilere ulaşamayan şirket çok. Konkordato ilan eden şirket sayısında ciddi bir artış gözlenirken, bankaların kullandırdığı kredi hacminde de reel küçülme dikkat çekiyor. Bu durumun neden kaynaklandığını soruşturduk.
Bir bankacı, ‘Sendikasyon yenileme dönemindeyiz. Borçlu bankalar, bu dönemde risk almamak için fazladan likidite tutuyor. Bu da kredi kullandırma politikasına yansıyor’ diyor.
İkincisi de risk yönetimi. Birçok banka, riskli gördüğü sektörlere ve şirketlere fon kullandırmama konusunda oldukça kararlı. İşte bankalarda istifaların da bu kararlarla ilgili olduğu söyleniyor.
Edindiğimiz bilgiye göre, çoğu gayrimenkul geliştirme sektöründeki şirket patronları, kredi kullanımıyla ilgili sıkıntıları Ankara’da ekonomi yönetimine aktardı ve birçok bankacıyı şikayet etti. Bu durumun ilgili kurumlara iletilmesinden sonra bankalarda istifaların geldiği söyleniyor.
Konuyu sorduğumuz bir bankacı, ‘Kredi kullanımıyla ilgili çok sayıda şikayet olduğunu biliyoruz. Ama istifaların bu yüzden kaynaklandığını söylemek zorlama olur’ yanıtını verdi.
Görüşlerinde ısrarcı olan kaynağımız ise ‘Son 2-3 aylık süreçte kimlerin istifa ettiğine bakın. Genelde kredilerden, kredi tahsisten sorumlu yöneticiler. Ayrıca, görevden ayrılan yönetim kurulu başkanları da olacak, genel müdürler de…’diyor.”
Kaynak: Ekonomist