Kale Endüstri Holding, Türkiye’de bugüne kadar güvenlik alışkanlıkları konusunda yapılmış en kapsamlı tüketici araştırmasını gerçekleştirdi. Çıkan sonuç hırsıza davetiye çıkartıyoruz.
Ev ve kabin kilidinden, otel kartlı kilidine, çelik kasadan çelik kapı ve yangın kapısına, pencere sistemlerinden elektronik güvenlik sistemlerine kadar çok çeşitli güvenlik çözümlerini bir arada sunan Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın tek entegre güvenlik şirketi Kale Endüstri Holding, araştırma şirketi Futurebright işbirliğiyle Türkiye’nin Güvenlik Alışkanlıkları ismini verdiği bir araştırma yaptı.
Ev ve iş yerlerindeki güvenlik alışkanlıkları konusunda ilginç sonuçların çıktığı araştırma, Türkiye’yi temsil eden 8 ilde, ev ve iş yeri kırılımında 3.150 kişiyle yüz yüze görüşülerek hayata geçirildi. Güvenli yaşam alışkanlıkları edinmek konusunda farkındalık oluşturmak hedefiyle yapılan araştırma, şimdiye kadar bu alanda gerçekleştirilmiş en kapsamlı tüketici araştırması olma özelliği taşıyor.
Ev güvenliği denilince akla kapı ve kilit, iş yeri güvenliğinde ise kamera ve alarm geliyor
Türkiye’de ev güvenliği denilince, katılımcıların %36’sı kullanılan çelik kapının %19’u ise kapı kilidinin sağlam olması gerektiğini belirtirken, %17’lik bir kesim de, kamera sistemlerini tercih ettiğini söylüyor. İş yeri güvenliğinde ise akla gelen güvenlik çözümleri %34’lük oran ile kamera sistemi, %30 ile alarm sistemi ve %15 ile kapı kilidinin sağlam olması şeklinde sıralanıyor. İşyerleri, evlere göre daha uzun süredir alarm sistemlerini kullanıyor. Beş yıldan fazla süredir alarm sistemi kullanma oranı evlerde %10 iken iş yerlerinde bu oran %32’ye çıkıyor.
Çelik kapı güvenlik seviyeleri bilinmiyor, silindir sadece istisnai durumlarda değiştiriliyor
Araştırma sonuçları evlerde güvenliğin çelik kapılara ve kilitlere emanet edildiğini gösterse de, kullanıcıların kapılarının ve kilitlerinin güvenlik seviyesi hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığı da dikkat çekiyor. Araştırmaya katılanların %40’ı çelik kapı markalarının güvenlik seviyelerinin farklı olduğunu bilmiyor. Kilit güvenliğinin önemli bir parçası olan, halk dilinde kilit göbeği diye tabir edilen silindirler; araştırmaya göre, sadece taşınma, eve hırsız girmesi ve anahtar kaybetme gibi istisnai durumlarda değiştiriliyor, güvenlik seviyesini artırmak için silindir değiştirme alışkanlığı bulunmuyor.
Ev ve iş yerlerine hırsız girmesinden korkuluyor ancak temel güvenlik önlemleri alınmıyor
Türkiye’nin ev ve iş yeri güvenliği konusunda en büyük kaygısı hırsız girmesi olarak gözüküyor. Evlerin %75’i, işyerlerinin %81’i en çok hırsız girmesinden endişe ediyor. Üstelik hırsız girme kaygısı, apartman dairesi, site içi, müstakil ev fark etmeden her hane tipinde eşit oranda görülüyor. Araştırmaya katılanların %56’sının yakın çevresinde hırsızlık olayı yaşanmış olması bu kaygıyı destekliyor. Hırsız girme kaygısı olanların yarısı ise (%50) aslında hırsızla karşılaşmaktan kaygı duyduklarını ifade ediyor. Hırsızla karşılaşma kaygısı kadınlarda %56 ile daha yüksek bir orana çıkıyor. Hırsızla karşılaşmanın aile bireyleri üzerinde ciddi psikolojik etkileri olan büyük bir kaygı olduğunu ortaya koyan araştırma; mahreme erişilmesinin, evdeki eşyalara yabancı bir elin değmesinin de başlı başına kaygı unsuru olduğunu ortaya koyuyor. Hırsız girme kaygısı bazı kültürel alışkanlıklarımızı da etkiliyor, araştırmaya katılanların %75’i komşusuna anahtarını emanet etmediğini belirtiyor. Tüm bu kaygılara rağmen, araştırma sonuçları bazı temel önlemlerin alınmadığını da gösteriyor. Katılımcıların %38’i evden çıkarken, %49’u ise gece yatarken kapıyı kilitlemediklerini belirtiyor.
Türkiye’nin %45’i anahtarı kapıda unutmaktan ve kazara evini, iş yerini zarara uğratmaktan korkuyor
Güvenlik konusunda diğer büyük kaygı nedenlerinin başında %64 ile yangın, %49 ile fişte/ocakta bir şey unutmak ve %45 ile anahtarı kapıda unutmak geliyor.