Terör örgütüne karşı yürütülen başarılı operasyonların ardından zengin floraya sahip Bitlis”teki yaylalara çıkan Siirtli bal üreticileri kovanlardaki ilk balları toplamaya başladı.
Yaklaşık 3 ay önce Bitlis Tatvan”da yüksek rakımlı yaylalarda bal mesailerine başlayan üreticiler, Siirt Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan ve Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Fatih Asak”ın da katılımıyla hasat sezonuna girdi.
Siirt Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faik Efe, huzur ve güven ortamı içerisinde konakladıkları yaylalarda ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Arıcılığın kentin önemli bir gelir kaynağı olduğunu aktaran Efe, "Çok sayıda üreticimiz bu faaliyet ile geçimini sağlamaktadır. Her geçen gün hızla gelişen arıcılık, ülke ekonomisine de önemli bir katkı sağlamaktadır" dedi.
Bal üretimi 15 yılda 9 kat arttı
Efe, devletin sağladığı destek ve teşviklerle kentteki üretici sayısı, aktif kovan ve bal üretiminde önemli bir artış olduğunu belirtti.
15 yıl önce kentte 170 arıcının 17 bin kovanla bal üretimi yaptığını anımsatan Efe, şunları kaydetti:
"Şu anda bin 400”e yakın üreticimiz, 190 bin aktif kovanımız ve yılda bin 800 ton da bal üretimimiz var. O zamanlar bal üretiminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki il sıralamasında son sıralarında yer alırken şu anda üye ve kovan sayısı ile bal üretimi bakımından ilk sıradayız. Devletimizin sağladığı imkanlarla bu aşamaya geldik ve onun için çok memnunuz."
"Arıcılarımızın konaklamadığı hiçbir yayla kalmadı"
Terör örgütü PKK”ya karşı yürütülen başarılı operasyonların ardından yaylalara huzur ve güven içerisinde çıktıklarını dile getiren Efe, Siirtli gezginci arıcılar olarak Siirt Pervari”nin yanı sıra Bitlis ve Van bölgelerindeki yaylalara da çıktıklarını anlattı.
Yayla yasaklarının sona ermesiyle beraber arıcıların istedikleri yaylaya gidebildiğine dikkati çekti.
"Yaylalarımıza daha güvenli bir şekilde çıkabiliyoruz. Özellikle bu sene çok huzurlu bir konaklama sezonu geçirdik. Daha önceki senelerde yaylalar konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Arıcılarımızın ulaşmadığı, güvenlik nedeniyle gidemediği bölgeler vardı. Allah”a çok şükür şu anda öyle bir sorun kalmadı. Arıcılarımızın gitmediği, konaklamadığı hiçbir yayla kalmadı."
Bin 700 ton rekolte bekleniyor
Geçen yıl bin 800 ton bal ürettiklerini anımsatan Efe, bu yıl bazı aylarda sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı daha düşük bir rekolte beklediklerini aktardı.
"Bu sene daha yeni üretime başladık. Üretimimiz kasım ayına kadar devam edecek. Bin 700 ton bal üretimi bekliyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren hedeflediğimiz rekolteyi yakalayabileceğimizi tahmin ediyorum. Bir kilogram balın 40 ile 80 lira arasında bir fiyatla alıcı bulacak."
Üreticiler huzurlu yaylalarda mutlu
Adnan Gökhan da yaylalara çıkmaya başladıktan sonra üretimde önemli bir artış gözlemlediklerini belirtti.
"Eskiden yaylalara çıkmadığımız için sıcaklıktan arılarımız tükeniyordu, bal yapmıyordu. Yaylalara geldiğimizden bu yana arılarımız çoğaldı ve üretimimiz de arttı. Bu sene yüksek rekolte bekliyoruz."
"3 bin liraya eleman bulamıyoruz"
Kemal Elinç de 16 yıl önce 21 kovanla başladığı arıcılığı, devletin verdiği desteklerle 800 kovanla sürdürdüğünü anlattı.
"Yaklaşık 3 aylık bal üretim sezonunda ayda 3 bin liraya çalışacak eleman bulamıyoruz. İşçi bulamadığım için eşimin yardımıyla mesleğimi sürdürüyorum. Huzurla geldiğimiz yaylalarda şimdi de hasat zamanı geldi. İnşallah herkes emeğinin karşılığını alır."