BU RÖPORTAJ ÇOK KONUŞULACAK!

Türkiye’nin en popüler İnsan Kaynakları Genel Müdürü Yardımcısı olan Hakan Alp, kariyer sitesi yenibiris.com’a çok özel açıklamalarda bulundu: İşe alımlarımızın yüzde 80’inden fazlası yeni mezunlar arasından
İşte yenibiris.com sitesindeki o röportaj:
Türkiye’nin önde gelen bankalarından olan ve yenibiris.com’un kurumsal firmaları arasında yer alan QNB Finansbank’ın insan kaynakları genel müdür yardımcısı Hakan Alp ile işe alım süreçleri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. 
Mülakat yaparken adaylarda en çok neye dikkat ediyorsunuz?

Adaylarla bir araya geldiğimizde kendimizi ve yaptıklarımızı anlatmak yerine, yaklaşım ve bakış açılarımızı anlamalarını sağlayacak bir içerikle nasıl bir kurum kültürümüzün olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Verdiğimiz mesajın adaylar tarafından anlaşıldığı ve aynı yaklaşım çerçevesinde buluştuğumuz noktada, adaylar tarafından tercih edilen bir kurum olmak mümkün oluyor.

Bankamızda çalışma tercihini, ilanlara başvuru yoluyla bize ileten adayları doğru gözlemlemek ise çok önemli bir diğer adım. Bugün artık iyi bir eğitim almanın ve işin gerektirdiği niteliklere sahip olmanın ötesinde, kurumun değerleriyle kendi değerlerinin örtüştüğünü görmek, hem adaylar, hem de kurumlar için önemli bir tercih noktası. Herkes birer yetenek ancak adayın kurum ve görüşülen pozisyon için doğru yetenek olup olmadığını anlamak değilse kendisine en uygun kariyer yolunu çizmesine destek olmak çok daha önemli. Adayların hem QNB Finansbank’ın kurum değerlerine hem de işin gerektirdiği yetkinliklere uygunluğunu bu bakış açısıyla gözlemliyoruz.

Deneyimsiz adaylara ne oranda yer veriliyor? Staj fırsatı en çok hangi alanlarda söz konusu?

Gençlerin geleceğini şekillendirmesine destek olduğumuz ölçüde kurumların bir geleceği olacağına inanıyoruz. Hayata geçirdiğimiz programlarla, adayların kariyerlerine başlama yolunda kendilerine gelişim imkanı ve kariyer yolculuğu sunuyoruz. Yeteneklerin, kendini doğru tanıdıktan sonra ancak ve ancak birbiriyle işbirliği içinde ve aynı ortak amaç kapsamında çalışarak kurumun başarıya ulaşabileceğine inanıyoruz. Bu şekilde başarıya ulaşan bir kurumun da yöneticilerini kurum içerisinden yetiştirmeye çalışması kaçınılmaz! Bu yaklaşımımız doğrultusunda bugün işe alımlarımızın yüzde 80’inden fazlasını yeni mezunlar arasından seçiyoruz.

QNB Finansbank’ta öğrencilerin beklentilerine göre farklılaştırılmış bir staj programı bulunuyor. Profesyonel iş hayatını ve bankacılığı öğrenmek isteyen adaylar, mezun olmadan önce sürekli gelişimi içeren şube ve genel müdürlük için farklılaştırdığımız staj programlarımıza dahil olabiliyor. Staj programında gelişimlerine katkı sağlayacak bankacılık, teknik, kişisel gelişim, hobi ve yönetim becerileri gibi birçok alanda eğitim bulunuyor. Genel müdürlük için “Finans Pro” , şube için “Finans 101” adıyla tasarladığımız staj programlarımız kapsamında her yıl Genel Müdürlük birimlerimize ve şubelerimize yaklaşık 500 üniversite öğrencisini alıyoruz. QNB Finansbank’ın kurum kültürünü ve kariyer imkanlarını staj yaparken daha yakından tanıyan stajyerlerimizin, mezun olduktan sonra QNB Finansbank’ta çalışmak istemeleri halinde kendilerini bekleyen imkanların farkında olarak işe başlamalarını sağlamış oluyoruz.

Bu sektörde çalışmak isteyen yeni mezunlara iş arama süreci ile ilgili önerileriniz neler?

Emeklilik yaşının 65, üniversite sonrası işe başlama yaş ortalamasının 24 olduğunu düşünürsek, emekliliğe kadar 40 senenin üzerinde bir süre boyunca çalışmak gerekiyor. Dolayısıyla adayların sevdiği işi yapması, iş hayatında performanslarını ve memnuniyetlerini etkileyeceği gibi iş dışındaki hayatlarına da tesir eden önemli bir faktör. Aynı zamanda adayların hangi alanlarda becerilerinin olduğunu, kendilerini harekete geçiren eğilimleri ve onları motive eden faktörleri bilmesi çok önemli. Bu nedenle kendilerini tanımaya yönelik çalışmalar yapmalarını, internet üzerinde yer alan kişilik envanterlerinden faydalanarak hangi alanlarda başarılı olabileceklerini keşfetmelerini tavsiye ederim. Aceleci olmamak, kendini tanıyarak doğru hamleler yapmak, adayların kariyerinde fark yaratmasını sağlayacak en önemli noktalardan.

Adayların kendini tanımaya yönelik çalışmaların devamında kariyerlerine nereden başlamak istedikleri önem taşıyor. Mezun olduktan sonra girişimci mi olmak istediklerine veya kurumsal bir firmada mı geleceklerini planladıklarına dair kendilerine sorular sormaları da önemli. Belki bir kısmı tamamen farklı bir alan seçecek;  kimi sanatçı olmak isteyecek kimi ise organik tarıma başlayıp çoban olmayı isteyecek! Dünyada ve Türkiye’de bunun sayısız örneği var. Sektör seçiminden öte yaptığınız işe değer katabildiğinizi gördüğünüz zaman işinizi seviyorsunuz. Önemli olan adayların gelecekte yapacağı işi şimdiden görmesi değil gelecekte kendi yetenek ve istekleri paralelinde yapmayı istedikleri işi şimdiden tasarlayabilmeleri ve ardından bunu gerçekleştirmek için çaba sarf etmeleridir.


KAYNAK VE YAZININ ORJİNALİ:

Exit mobile version