Halk Bankası’nın Varlık Fonu’na devredilmesini kirli bir oyuna çeviren bazı bankalar, “paranıza el konulabilir”spekülasyonu yapıyor.
Halk Bankası. 956 şube, 5 yurt dışı ve 3 dış temsilcilik.
Toplam çalışan sayısı 17 bin 180 kişi. Personel çıkartmadı tam tersi özel bankaların işten çıkarttığı yüzlerce genci bünyesine katarak istihdam yarattı.
Son istihdam seferberliğine bin yeni kadro açarak katılacağını açıklayan banka son günlerde bazı özel bankalar tarafından yıpratılmaya çalışılıyor.
Halk Bankası’nın çok eski bir müşteri portföyü var. Bir çoğu faiz oranına bakmaz sadece güvendiği için parasını Halk Bankası’na yatırır.
Yine bazı özel bankalar gibi arkadan dolanıp müşteriye olmayan masraf ve ücretleri yansıtmaz.
Bu nedenle Halk Bankası Türk halkı için ayrı bir öneme sahiptir.
1938 yılında kurulan banka hiç küçülmemiş, krizlerde dahi hep büyümüştür.
Banka AKP iktidarı tarafından daha henüz ne olduğu iktisatçıların bile anlayamadığı dahası çözemediği Varlık Fonu’na devredildi.
Bu devir aslında Halk Bankası’nın bankacılık faaliyetlerini olumlu ya da olumsuz etkileyecek bir olay değil.
Hele vatandaşı hiç bağlayıcı bir gelişme değil. Ancak bu olay bazı bankaların ahlaksızca kullanmasına neden oluyor.
Son bir aydır en çok muhatap olduğum soruların başında Halk Bankası ile ilgili olanlar geliyor.
Halk Bankası ne olacak?
Halk Bankası Türkiye demektir. Eğer Türkiye’ye bir şey olacaksa o zaman emin olun ki, Halk Bankası’na da olacaktır. Zaten o zaman ortada hiç bir banka kalmayacaktır. Böyle bir şey zaten olmaz. Bu örneği verme nedenim bütün bankaların aynı oranda risk içerdiğidir.
Şu an için Türkiye’de ne özel ne de kamu bankalarına yönelik bir risk vardır. Sermaye yapıları Kemal Derviş döneminde sağlamlaşmıştır. Şu anda yaşanan derin krize rağmen bankalar halen ayaktaysa o dönem çıkartılan yasalar sayesindedir.
Paranıza el konulabilir yalanı
Gelelim bankaların Halk Bankası üzerinden yaptığı ahlaksızlığa.
Bana ulaşan kişilerin sorduğu bir başka soru bankaların nasıl kurnazca çalıştığını gösteriyor:
“Halk Bankası Varlık Fonu’na devredildi, devlet istediği zaman paramıza el koyabilir mi?”
Bu soruyu milletin kafasına bazı bankalar kasıtlı olarak sokuyor. Özellikle yıllardır Halk Bankası’nda mevduat faizine bakmadan sırf kamu bankası diye parasını tutanlara yönelik bazı bankaların büyük ablukası var.
Değişik yöntemlerle bu insanların isimleri ve telefon numaralarını elde eden bazı özel bankalar, bu müşterileri arayarak, “Halk Bankası’nın fona devredildiğini ve paralarına da devlet tarafından istenildiği an el konulabileceğini” öne sürüyorlar. Bazı büyük mevduat müşterileri bu yöntemle çalındı. Çalındı diyorum çünkü kullanılan yöntem ahlaki değil.
Bu bir ticari ahlaksızlıktır.
Bu sadece Halk Bankası’na değil, Türkiye’ye yapılan bir kötülüktür. Halk Bankası Türkiye’dir ve sahibi 80 milyon halktır.
Halk Bankası AKP iktidarının malı da değildir. Onlarca iktidar geldi geçti ve Halk Bankası bugün en büyük bankalar arasında yer alıyor. AKP iktidarı da bir gün gidecek ama Halk Bankası var olacaktır.
Burada vatandaşın da akıllı olması lazım. Mevduatını bu tür asılsız söylentilerden dolayı taşımamalı. Sadece Türkiye’de değil bütün dünyada devletler savaş ve özel durumlarda bankadaki paraların bir bölümüne el koyabilir. Ama bunu yaparken sadece kamu bankaları diye aramaz. Bu da dünya tarihinde İkinci Dünya Savaşı döneminde olmuştur. Türkiye tarihinde de böyle kara bir sayfa olmamıştır.
Bu nedenle bu tür spekülasyonlara kulak asmamalı.
Kaynak: Halk Bankası üzerinden operasyon – Remzi ÖZDEMİR-YENİÇAĞ GAZETESİ