HAKAN ATEŞ’TEN MORAL DOPİNGİ

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2017 için kredi artış hızının yüzde 20’ye yakın gerçekleşebileceğini söyledi.
Ateş, Uludağ Ekonomi zirvesinde yaptığı açıklamasında, “Maliye, Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine, Kredi Garanti Fonu, TOBB, diğer bakanlıkların aldığı önlemler ve istihdam tedbirleriyle, kaldıracı kullandırmak açısından bankaları cesaretlendiriyor. Bu nedenle kredilerde yıl genelinde yüzde 10’lu değil de yüzde 20’ye yakın bir büyümenin artık öngörülebileceğini düşünüyoruz” dedi.

Sektör temsilcileri hükümetin Kredi Garanti Fonu’nu (KGF) ve kredileri destekleyen tedbirlerinin desteğiyle geçen yıl ilk üç ayda 120 milyar TL olan kredilerin bu yıl ilk çeyrek itibarıyla 175 milyar TL’ye yükseleceğini belirtirken, bu yılın tamamında ise yüzde 15’lik kredi büyümesi öngörüyor.

Bankacılar sektörde kredi büyümesinin bu yıl için yüzde 15 olduğunu belirtirken, alınan ekonomik tedbirlerle bu rakamın daha yüksek gerçekleşebileceği beklentileri ise sektörde konuşulmaya başlanıyor.

‘2017 böyle geçer’

Alınan tedbirlere dikkat çeken Ateş, “Genişletici, büyümeci tedbirler alındı. Bu tedbirlerle bütçe açığı biraz artacak. Enflasyonun ise düşündüğümüz kadar aşağıda olmayacağını göreceğiz. Büyümenin enflasyonla mücadelenin bir miktar önüne geçeceği bir dönem yaşıyoruz. 2017 böyle geçer, 2018’e de bunların yansıması olur” dedi ve ekledi:

“Alınan makro ihtiyati, genişlemeci, büyümeci tedbirler doğru ama bunlar tek önlem değil. Eximbank’ın Kredi Garanti Fonu kredileriyle özellikle ihracatçılara ciddi yol açıldı. Sermaye Yeterlilik Rasyosu, rahatlatıcı munzam ve vergi düzenlemeleriyle ekonomi rahatlatıldı. Sosyal Güvenlik Bakanlığı benzeri daha önce pek olmamış ciddi tedbirler aldı. Hepsine bakınca işveren açısından yeni istihdam yaratmak cazip hale geldi.”

‘İlk çeyrek iyimser bir tabloya işaret edecek’

Büyümenin 2016’yı yüzde 2 civarında tamamlayabileceğini belirten Ateş, “Bu yıl ise büyümenin yüzde 3’lere doğru gittiği görülüyor ancak Türkiye’nin ihtiyacı olan büyüme yüzde 4’lerdedir” dedi.

Ateş ayrıca Türkiye ekonomisinin makro göstergelerinin alınan tedbirleri kaldıracak şekilde olduğunu belirterek, tedbirlerin etkisiyle bankacılık sektörü genelinde ilk çeyrek sonuçlarının iyimser bir tabloya işaret edeceğini söyledi.

‘Süratle reformların geçmesi gerek’

Ateş referandum ve sonuçlarının ekonomiye etkilerine yönelik olarak da ekonomi ve politikanın birbirinden ayrı ancak birbirini etkileyen gelişmeler olduğunu belirterek, “Çok ciddi reformlar yapıldı ancak bunların sonuna gelinmedi. Hukuk, eğitim ekonominin diğer alanlar… Referandumun sonucu nasıl olursa olsun TBMM’den süratle reformların geçmesi lazım” dedi.

Ateş, reformların süratle uygulanmasının referandum sonrası Türkiye ekonomisini şimdi olduğundan daha iyi bir noktaya getireceğine dikkat çekti.

Exit mobile version