YKB’NİN İTALYAN ORTAĞI ZORDA!

Sermaye oranı Avrupa Merkez Bankası’nın istidiği seviyenin altında kalan Unicredit zor günler yaşıyor. Bankacılık çevreleri Yapı Kredi’deki hisselerin satışını kaçınılmaz son olarak görüyorlar.
Sermaye oranlarının Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) istediği seviyelerin altında kaldığını duyuran İtalya’nın en büyük bankası Unicredit’in borsadaki hisseleri sert düştü.
Şubat ayında sermaye artırımına gitmeyi planlayan Unicredit bugün yaptığı açıklamada, bankanın finansal gücünün en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen CET1 sermaye yeterlilik oranın 2016 sonu itibariyle yüzde 8’e gerileyerek minimum eşik olarak kabul edilen yüzde 10 seviyesinin altına düşebileceğini söyledi.
Açıklamanın ardından İtayan bankacılık devinin İspanyol borsasındaki hisseleri yüzde 6’ya kadar düştü.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Merkez Bankası Şubat sonuna kadar sorunlu kredilerin nasıl yönetileceğine dair yeni bir plan bekliyor. Aralık’ta açıklanan strateji planında, banka yatırımcılara düşük fiyattan satmayı düşündüğü kredilerden kaynaklanabilecek kayıpları telafi etmek için yaklaşık 8 milyar euro kullanabileceğini belirtmişti.
Aktifleri açısından İtalya’nın en büyük bankası UniCredit, 2016’nın yaz aylarında aldığı kararla kârlılığı arttırmak ve sermayesini kuvvetlendirmek için 13 milyar euroluk sermaye artırım planı başlatmıştı.
Bu plan kapsamında Haziran’da ülkenin en büyük hisse ihracına hazırlanan UniCredit, bilançosundaki tahsil edilemeyen borçlardan kaynaklanan 8 milyar euroluk kaybı kapatmayı hedefliyor. Banka böylelikle kârını ve 2019’daki temettü ödemelerini de artırabilecek.
UniCredit 2001 yılında Türk bankacılık sektörüne girmeye karar vererek Koç Holding’e ait Koç Finansal Hizmetler’e yüzde 50-50 oranında ortak olmuştu. Şu anda Yapı Kredi’nin ana hissedarı yüzde 81,8 oranındaki hissesiyle Koç Finansal Hizmetler.
HİSSE SATIŞI KAÇINILMAZ
Bankacılık çevreleri, son gelişmeden sonra Uni Credit’in Yapı Kredi’deki hisselerinin satışını kaçınılmaz son olarak yorumluyorlar.

Exit mobile version