HAMİLE BANKACIYA İKİ YÜZLÜLÜK

Avrupa iki yüzlülüğünü Türkiye’deki iştiraki bankalarda da gösteriyor. Kendi ülkesinde hamile çalışanına 3 yıl izin ve ekstra para yardımı yapan banka, Türkiye’de hamile çalışanını performans düşüklüğünden işten attı.
Bunun son örneği bankacı H.K’nin başına geldi.Yılların bankacısı hamile kalınca doktor kontrolüne gitmesi ve iş stresi nedeniyle hamileliğinin risk altına girdiğinden 2 gün hastanede yatması banka yöneticilerini rahatsız etti. Bankacıya verilen performans uyarısının ardından iş akti fesh edildi. Fesih gerekçesi ise 4857 sayılı İş Kanunun 17 maddesi. Yani performansının düşük olması. 
AVRUPA’DAN ÇİFTE STANDART
Avrupalı banka Türkiye’deki iştiraki olan bankada çalışan hamile kadınları istediği gibi işten kovarken kendi ülkesinde ne yapıyor?
Fransa’yı ele aldığımızda hamile bir çalışanı bankalar işten çıkartamaz. Hele hamile bir çalışanından normal bir performansı beklemesi yasal olarak mümkün değil. Fransa’da bir çalışan doğumdan sonra 3 yıl izin kullanabiliyor ve iş veren bu süre içerisinde işten çıkartamıyor.
Türkiye’de ise bankalar 3 aylık süre sonrası işe başlayan annelerin yasal süt izinlerini bile hedef baskısı nedeniyle kullanmaması için baskı yapıyor. 
ÇALIŞMA BAKANLIĞI UYUYOR MU?
Bankaların hamile çalışanlarına karşı yaptığı ilk haksızlık olmamasına rağmen Çalışma Bakanlığı’nın bugüne kadar bankalara yönelik her hangi bir yaptırım uygulamaması ise büyük tepkilere neden oluyor. Bankacılar, “aynı banka kendi ülkesinde yapamadıklarını Türkiye’de yapıyor. Türkiye kanunların olmadığı bir ülkemi ki, Çalışma Bakanlığı bu uygulamalara izin veriyor“dediler.

Exit mobile version