Petrol fiyatlarının 40 dolardan 50 doların üzerine çıkmasının ilk faturası Türkiye’ye çıktı. Ağustos ayında cari açık 1,78 milyar dolar oldu.
Ağustos ayında cari açık 1,78 milyar dolar oldu.
Bloomberg anketina katılan ekonomistlerin tahmini cari açığın 1,4 milyar dolar olması yönündeydi.
Temmuz ayında cari açık rakamı 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da cari açığın milli gelire oranının 2017 yılı sonunda yüzde 4,2 olarak gerçekleşmesi, söz konusu oranın program dönemi sonunda yüzde 3,5’e gerilemesi öngörülüyor.
Enerji ithalatının ekonomik faaliyetlerdeki ivmelenmeye ve petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü eğilimin devamına bağlı olarak gelecek yıl sonunda 32 milyar dolar olacağı, program dönemi sonunda da 41,3 milyar dolar seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor.
Seyahat gelirlerinin de gelecek yıl 23,5 milyar dolar olacağı, uluslararası güvenlik kaygılarının azalmasına ve dış politikadaki olumlu gelişmelere bağlı olarak yıllık ortalama yüzde 14,6 artışla program dönemi sonunda 27,7 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
PETROL FİYATLARI BASKISI
OPEC’in petrol üretimini kısma planları Türkiye gibi petrol ithal eden ülkelerin ödemeler dengesi açısından risk oluşturuyor. Son dönemde petrol fiyatları 40 dolardan 50 dolar seviyesine yükseldi.
Suudi Arabistan enerji bakanı, son dönemde 40 dolardan 50 dolarlara yükselen ham petrol fiyatlarının yıl sonunda 60 doları bulabileceğini söyledi.
BP CEO’su Bob Dudley de fiyatların 2020 yılına kadar 55-70 dolar aralığında istikrar kazanmasının beklediğini dile getirdi.
Analistlere göre petrolde artış eğiliminin devam etmesi Türkiye’nin cari açığının artmasına neden olabilir.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...