Moody’s olayından sonra en büyük sendikasyonu Yapı Kredi Bankası gerçekleştirdi. Maliyet arttı ama sendikasyon kolay sağlandı.
Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinden sonra en büyük sendikasyon kredisini Yapı Kredi Bankası aldı. Sendikasyon kredisinin maliyeti, libor + yüzde 1,10 ve euribor + yüzde 1 olarak gerçekleşti. Uzmanlar bu oranı maliyetlerin artmaya başladığı şeklinde yorumluyorlar.
Dış ticaretin finansmanında kullanılacak sendikasyon kredisi, 233 milyon 500 bin dolar ve 817 milyon 250 bin euro olmak üzere iki ayrı döviz cinsinden temin edildi.
367 gün vadeli olarak alınan sendikasyon kredisinin maliyeti, libor + yüzde 1,10 ve euribor + yüzde 1 olarak gerçekleşti.
İş Bankası, Moody’s kararı öncesinde ABD Doları için Libor + 85 baz puan, Euro için ise Euribor + 75 baz puan faizle kredi alabilmişti.
Sendikasyon kredisi ile uluslararası piyasalarda fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesinde istikrarlı ve başarılı performanslarını sürdürdüklerini belirten Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın şu değerlendirmede bulundu: “Global ve yerel ölçekte piyasaların dalgalı olduğu bu dönemde sağladığımız sendikasyon kredisi Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi’ye duyulan güvenin önemli bir göstergesi niteliğinde. Yapı Kredi olarak yılbaşından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalar sonucunda 2016 yılında toplam 2 milyar 650 milyon dolarlık sendikasyon kredisi sağlamış olduk. Sendikasyon ve diğer finansal enstrümanları kullanarak ihracatı ve ülke ekonomimizi desteklemeye müşteri odaklı bankacılık anlayışımız çerçevesinde devam edeceğiz.”
Sendikasyon anlaşmasının koordinatörlüğünü Emirates NBD Bank PJSC ve Mizuho Bank Ltd., düzenleyiciliğini Mizuho Bank Ltd., aracılığını ise Unicredit Bank AG. üstlendi.