Bankacılık kulislerinde bir yabancı bankanın yaklaşık bin çalışanını işten çıkartmak için Çalışma Bakanlığı’na başvurduğu iddiası ili çalkalanıyor.
Son bir haftadır yabancı sermayeli bir bankanın yaklaşık bin çalışanını işten çıkartacağı yolundaki iddialar, sadece o bankada değil tüm sektörde büyük panik yarattı. Yılın ilk aylarında 290 çalışanını işten çıkartan bankanın yeni bir toplu çıkış için Çalışma Bakanlığı’na bildirimde bulunduğu iddiaları kulaktan kulağa yayılıyor.
Bugün saat 16.50 itibariyle ParaMedya.com’un ulaştığı Çalışma Bakanlığı yetkilileri kendilerine böyle bir başvurunun ya da bildirimin yapılmadığını belirttiler.
BÜYÜK RAHATSIZLIK YARATTI
Bankacılık kulislerinde toplu çıkış iddialarının gündeme gelmesi en çok çalışanlar arasında büyük rahatsızlık yarattı. Bu konuda yaptığımız araştırmalara göre, iddia edilen bankanın küçülme planlarının mevcut olduğu ancak bunun 2016 yılı içerisinde zaman zaman gerçekleşeceği ortaya çıktı. Söz konusu bankanın özellikle önümüzdeki günlerde yakın bazı şubeleri birleştirmeye gideceği öne sürülüyor.
BİLDİRİM YAPMAK ZORUNDA
4857 sayılı İş Kanunun 29.maddesinde toplu işçi çıkarma koşulları ve izlenecek prosedür Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmiş.
Çalışma Bakanlığı bu konuyu şöyle açıklıyor:
Toplu İşten Çıkarma Sayılan Haller:
İş Kanununda en az 20 işçi çalıştıran işverenler için toplu işçi çıkarmaları kurala bağlanmıştır.
– 20 ile 100 işçi arasında işçi çalıştırılan işyerinde en az 10 işçinin,
– 101 ile 300 işçi arasında işçi çalıştırılan işyerinde en az yüzde on oranında işçinin,
– 301 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerinde en az 30 işçinin,
İşine 4857 sayılı İş Kanunun 17 nci maddesi uyarınca (belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshi) ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır. Kanun maddesinde belirtilen bir aylık süre takvim esasına göre hesaplanmayıp, işten ilk çıkışın gerçekleştiği tarihle son çıkışın yapıldığı tarih arasındaki döneme göre hesaplanmaktadır.
Kanunda açıkça “işyerinde” çalışan işçi sayısından söz edilmesi de toplu işçi çıkarmada sadece işyerinin esas alındığını ortaya koymaktadır. Bu açıdan, bir işverenin, diğer işyerleri aynı işkolunda bulunsa dahi bir bütün olarak tek bir işyeri gibi ele alınamaz.
Toplu İşçi Çıkarma Durumunda İzlenecek Prosedür, Bildirim Yükümlülüğü
İşverenin; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bu durumu en az otuz gün önceden bir yazı ile,
– Kanunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirim yapılması hükmü yer almışsa da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlükleri kapatılarak, Taşra Teşkilatı olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri kurulduğundan bildirimlerin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne yapılması gerekmektedir.
Bildirimde yer alması gereken hususlar
Bildirimde,
-İşçi çıkarmanın sebepleri,
-Toplu işçi çıkarmadan etkilenecek işçi sayısı ve grupları
-İşe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...