Kim Bu Bölge Müdürü?

Bankacılık da bir alt kültür işidir. Bilgi ve beceri ister. Ancak maalesef İzmir gibi bir bölgede bankanın esas faaliyeti ile kazanıp güçlenmesini sağlamak yerine, müşterinin cebindeki üç kuruşa gözdikiyor.
Türkiye’de bankacılığı denetleme ve düzenleme işini BDDK yapıyor.
Bunun başında ise Mehmet Ali Ayben var.
Mehmet Ali Ayben, inançlı helal ile haramı ayrıt eden ve akşam evine çoluğuna çocuğuna helal lokma götüren iyi bir yönetici.
Mehmet Ali Ayben’in başında bulunduğu kurum bankaları denetliyor ve onların yasal çerçeveler içinde çalışmasını sağlıyor.
Mehmet Ali Ayben‘in başında bulunduğu kurumun denetlediği  yabancı sermayeli bir banka maalesef son yıllarda kasasına helal yerine haram kazancı koymayı tercih ediyor. Vatandaşın parasını etik ve yasal olmayan yöntemlerle kasasına atıp kâr etmeye çalışıyor.

Daha önce defalarca yazdım. Nitekim bir bankacı bu gayriahlaki kazancı şöyle anlatıyor:

“Biz bankacılar için Cuma günü çok özeldir. Hafta bitmiş ve ertesi gün tatili. Ancak bölge yöneticilerinin vadesiz talepleri bize Cuma gününün zehir olmasına neden oluyor. CTP adı verilen bu hedefin açılımı Cuma to Pazartesi. Yani Cuma gününden bize parasını güvenerek getiren insanları aldatma, kandırma ve onlara yalan söyleme günümüz. Bunun için bize hedef veriliyor. Cuma günü şube başına 2 ile 5 milyon lira arasında bir vadeli mevduatı vadesize çevirmemiz bize hedef olarak veriliyor. Yani banka kazanacak vatandaş zarar edecek. Cuma günü bize gelen parasını yatıran vatandaşlar bilinçsiz ise vadenin başlangıcını direkt pazartesi gösterip paranın 3 gün boşta kalmasını sağlıyoruz. Yok bilinçliyse bu kez vade oranlarını düşük söyleyip pazartesi bağlamamız halinde daha yüksek faiz vereceğimizi söylüyoruz. Vadeli mevduatları 30 gün değil de cumaya gelecek şekilde 33 gün 35 gün gibi ayarlıyoruz. Artık vicdanen rahatsız oluyoruz. Çünkü banka haksız yere kâr ediyor ama bize güvenen vatandaş göz göre göre zarar ediyor.”

Bazı bankalar vazgeçti
Bu konuyu son 1 aydır yazıyorum. Bazı bankalar yazımdan hemen sonra bu yöntemden vazgeçti. Aslında söz konusu yabancı bankanın da bir çok bölgesinde artık bu yöntem kullanılmıyor. Ancak ısrarla CTP adını verdikleri sistem ile vatandaşı soymakta direnenler var. Üst yönetiminde son derece saygın insanların bulunduğu bankada ben bu olayın, bölge müdürleri gibi alt yöneticileri tarafından keyfi olarak yapıldığına inanıyorum.

Bugüne kadar yönetim şekli ile hep saygı duyulan bu bankanın genel müdürü asla böyle bir haksız kazanca izin vermez bunu biliyorum. Ancak bu yöneticinin bana göre en büyük sorunu, bölge müdürlüklerini emanet ettiği kişileri iyi tanımaması.

BDDK’ya
BDDK’ya buradan seslenmek istiyorum. Bir banka şubesinde hafta sonu 200-300 bin liralık vadesizin kalması iktisat ilmi açısından izah edilebilinir. Ancak her hafta sonu 3-5 milyon liranın müşteri tarafından düzenli olarak boşta bırakılması hangi ekonomi mantığı ile açıklanır? Bu kadar büyük bir para niçin müşteri tarafından faiz talep etmeden boşta bırakılır?

Bu paranın bulunduğu hesapları tespit edip bu müşterilere sorduğunuzda hırsızlığın ve yalanın boyutunun ne kadar büyük olduğunu göreceksiniz. Ege bölgesindeki üç beş şubeyi incelediğinizde olayın vahametini göreceksiniz.

Bölge müdürüne
Bankacılık da bir alt kültür işidir. Bilgi ve beceri ister. Ancak maalesef İzmir gibi bir bölgede bankanın esas faaliyeti ile kazanıp güçlenmesini sağlamak yerine, müşterinin cebindeki üç kuruşa göz dikiyorsun. Halen gizli gizli yöntemlerle ve yazışmalarla şube müdürleri vasıtasıyla personele zorla CTP yaptırıyorsun. Unutma ki kullandığın yöntem yasal değildir ve yarın bankan arkanda durmayacaktır. Çünkü onlar seni oraya bankacılık yapman için görevlendirdi.

Bankacılara
Size zorla yaptırılmak istenen işlem yasal değil ve suçtur. Yarın incelenmesi halinde siz de yasal olarak suçlu olacaksınız. Çünkü bankanızın üst yönetimi sizden böyle bir şey istemiyor ve isteyemez. Gerekirse BDDK’yı siz arayın ve şubenizi bölgenizi bu kuruma bildiriniz. Ailenize haram lokma yedirmektense kovulun daha iyi.

Ayrıca bir süre önce aynı bankada yine aynı bölgede medyana gelen buna benzer bir olay, bir çok bankacının sorgulanmasına ve ceza almasına neden oldu. Yumurtaya benzetilen bu hesap kampanyası ile yine bir çok hesapta paranın vadesizde bırakılması sağlanmış, olayın BDDK tarafından incelenmesiyle banka üst yönetimi bunu yapan personeli disipline sevk etmişti.

CTP konusunu işlemeye devam edeceğim.
KAYNAK: YENİÇAĞ GAZETESİ

 

Exit mobile version