Bankacılıkta ombudsman uygulamasını başlatan Finansbank, çalışanların memnuniyetini artıracak. Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Alp, “Sorunlarını koridorda konuşacaklarına çekinmeden bize iletsinler istiyoruz” dedi
Bankacılık sektöründe ilk ombudsmanlık uygulamasını Finansbank başlattı. Yönetici ile personel arasında yaşanan disiplin ve teftiş kurulu konuları dışında kalan sorunları çözmeye yönelik olarak oluşturulan birimin tanımında ayrımcılık, mobbing, taciz ve kurum politikalarına aykırı davranışlar yer alıyor.
İnsan Kaynakları Stratejik Planlama, İşe Alım ve kariyer Yönetimi Bölüm Müdürü BarışYeşilyurt’un sektörde yönetimini ilk kez gerçekleştireceği birimde, Finansbank çalışanlarının çalışma arkadaşları, yöneticileri ve iş kollarıyla yaşadıklarını kurum bağlılıklarını, motivasyonlarını, memnuniyetlerini etkileyecek sıkıntıları ele alınacak.
Finansbank’ın 13 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Banka personelinin yüzde 56’si kadın çalışandan oluşuyor.
Yurtdışında örnekleri bulunan ancak Türkiye’de ilk olan ombudsman kurumunu Finansbank’ın yapı taşlarından biri olarak gören banka yönetimi organizasyonu bir ihbar hattı olarak tanımlamıyor.
Banka çalışanları sorunlarını ombudsman@finansbank.com.tr adresine yazılı veya ombudsmana telefonla bildirebilecekler. Banka ombudsmanı iletilen sorunlara ilişkin karını 48 saat içinde açıklayacak.
Finansbank oluşturduğu bu birimde disiplin kurulu talimatı kapsamına giren usulsüz işlemleri ombudsman rolünün sorumluluğu dışında tuttu.
‘Açıklık istiyoruz’
Yönetici, çalışma arkadaşı ve iş kollarıyla olan sorunlarında çalışanların ürkmeden ve korkmadan problemlerini yazılı olarak ombudsman@finansbank.com.tr adresine bildirebileceklerini belirten Finansbank İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, “Sıkıntısı olan, problemlerinden dolayı mutsuzluk yaşayan çalışanlarımızın sessiz çığlıklarının duyulmasını istiyoruz” dedi.
Hakan Alp, çalışan memnuniyetine önem verdiklerini, kurum kültürüne bağlı olarak çalışan ve yönetici arasında yaşanan sorunlara çözüm getirmek istediklerini belirterek şöyle konuştu:
‘İş akdi biter’
“13 bin çalışanımız var. Bunun Yüzde 56’sı kadın. Tüm çalışanlarımıza tek tek dokunmamız mümkün değil. Konuyu ele alırken sadece kadın çalışan olarak düşünmedik. Çalışmayan bazı çarklar varsa bunların da açığa çıkmasını istiyoruz. İnsan kaynakları olarak konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu nedenle görev tanımı yaparken ayrımcılığı, tacizi ve mobbingi açık açık koyduk. Bu tür davranışlara maruz kalan çalışanlarımızın yanında olacağız.”
İnsanların koridorlarda buluşup sıkıntılarını paylaştıklarını ancak çözüm üretilemediği için bunların motivasyonlarını olumsuz etkilediğini belirten Finansbank İnsan Kaynakları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Alp, ‘Koridorlarda paylaştıkları sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Biz buna Koridor FM diyoruz. Bunların çözümü için daha etkin ve kurumuza yakışan bir organizasyon oluşturmak istedik. Çalışanlarımız koridorlarda değil çekinmeden ve yönetimin bu anlayışından güç alarak ombudsmana başvurmamalılar” dedi.
Ombudsmanın baskıya ve kötü davranışa maruz kalan çalışanın şikayetini 48 saat içinde ele alacağını ve istediği herkese soru yönelteceğini belirten Alp, müeyyidenin ise öncelikle uyarı olacağını, düzeltmediği takdirde ise iş akdine son verileceğini söyledi.
‘Cinsiyet belirleyici değil’
Bu tip uygulamalarda uyarı ve kınamanın etkili olduğun belirten Alp, “Açıklık dünyanın en güzel şeyidir. Yöneticiden kaynaklanan sıkıntılar ve baskılar söz konusu ise bunları uyarıdan sonra da düzeltmiyorsa, teknik başarısı ne olursa olsun iş akdine son vereceğiz. Bizim kurum kültürümüzde kurumu temsil eden kişinin duruşu önemlidir. İş yaşamı erkek egemen bir dünya değildir. Hiç bir hak da cinsiyete göre belirlenmemelidir” dedi.
İş yaşamında eski çözümlerle yeni dünyanın yürümediğini ifade eden Hakan Alp, şöyle konuştu:
“Bunun dünyada örnekleri var. Çok kuvvetli bir mesaj veriyoruz. Kurum uygun bulmadığı davranışları aklına bile getirme diyoruz. Hikaye budur. Neyse onu söyleyeceksin. Açıklıkta her zaman yarar vardır.”
Alp, “İnsana saygıya önem veriyoruz, kimliğe ve kart vizite değil. Ombudsmanlık bir süre ağlama duvarına dönebilir. Önemli değil. Neden ağladıklarını öğrenmek istiyoruz” diye konuştu.
Kaynak:KADİFE ŞAHİN