BANKALARI ÇARPAN ÇARPANA

Bankaların vatandaşlara verdiği tüketici kredilerinde artış sürerken, güvenlik zaafiyeti sebebiyle çok sayıda banka şubesinin dolandırıldığı belirtiliyor. Sahte kredi başvurularında adeta patlama var.
Mevduat bankalarının tüketici kredileri, 2 Ocak ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla yüzde 0,29 artarak 268,2 milyar oldu. Ancak bu rakamın artmasıyla birlikte risklerde oluşmaya başladı. Tüketici kredilerinde pazar payının git gide daralması ve yüksek hedeflerin ortaya risk faktörünü çıkarttığı belirtiliyor.  Son dönemde banka şubelerine yapılan sahte kredi başvurularında büyük artışın olduğu belirtiliyor.
Özellikle çalıntı veya başkasına ait çıkartılan kimlikle yapılan kredi başvuruları en çok özel bankalarda görülüyor. Dolandırıcılık amacıyla yapılan kredi başvurularında ise emekli kredileri ilk sırada yer alıyor.
NASIL YAPIYORLAR?
Bankalar en kolay krediyi emeklilere veriyor. 10 bin liraya kadar verilen  bu kredide sadece Kredi Kayıt Bürosu KKB ve Sosyal Güvenlik Kurumu  kayıtlarına bakılıyor. Bu da dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor.Çeşitli yöntemlerle ele geçirilen kimliklerle aynı gün en az 5 banka şubesine başvuran dolandırıcılar bir günde 50 bin liraya yakın vurgun gerçekleştirebiliyorlar.Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarının anlık güncellenmemesi nedeniyle banka şubeleri diğer başvuruları göremiyor ve ortaya mağduriyet çıkıyor.
Emniyet kayıtlarına göre, son bir ayda çok sayıda sahte ve başkası adına yapılan kredi başvurusu var. Ancak bunlardan sadece 11 tanesi İstanbul’da yakalandı. Yakalanan kişilerin ise büyük bir bölümü sabıkasız olması halinde tutuklanmıyor.
NASIL ANLAŞILIR?
Bankacılık güvenlik uzmanları, başkaları adına yapılan kredi başvurularında uygulanabilecek tek güvenlik sisteminin KKB kayıtlarındaki şahıs telefonu ile doğrulama yapılması olduğunu belirtiyorlar. Sistemin anında güncellenmesi nedeniyle dolandırıcılar kayıtlardaki telefon numaralarını değiştiremiyorlar. 

Exit mobile version