Bankaların personeli üzerindeki hedefleri mantık sınırlarını zorlarken, Türkiye’de bankacılık ürünü satacak kişi sayısı hızla azalıyor. Bireysel kredi kullanarak borçlananların sayısı 25 milyon 800 bin kişi oldu.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı 2015 yılında 2 milyon artarak 25 milyon 800 bin kişiye çıkarken, ortalama bireysel kredi miktarı da 16 bin lira düzeyinde gerçekleşti.
Bankalar ve banka dışı kredi kurumları tarafından kullandırılan bireysel krediler geçen yıl yüzde 9.5 artarak 413 milyar liraya yükseldi. Bireysel krediler içinde en yüksek artış yüzde 21.5 ile taşıt kredilerinde görülürken, en düşük artış yüzde 2.0 ile ihtiyaç kredilerinde gerçekleşti.
2015 yılı itibariyle, bireysel kredilerin yüzde 38’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 36’sını konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 7’sini taşıt kredileri oluşturdu.
TBB verilerine göre, 2015 yılı sonu itibarıyla ortalama konut kredisi 67 bin 600 lira, ortalama ihtiyaç kredisi ise 8 bin 700 lira oldu. Kredi kartlarındaki ortalama borç da 3 bin 500 lira olarak hesaplandı.
KREDİ VERECEK KİŞİ KALMIYOR
Finans uzmanları, Türkiye’de borçlu sayısının aşırı derecede yüksek olmasının artık bankaların aleyhine döndüğünü öne sürüyorlar. Son 10 yıldır ucuz para dönemi nedeniyle halkın bankalar tarafından borçlandırıldığını dikkat çeken uzmanlar, “çocuk ve yaşlıları çıkarttığınızda kredi verebileceğiniz kişi sayısı 5 milyonu geçmiyor. Bu 5 milyon kişinin de ya ekonomik durumu çok iyi ya da çok kötü”diyorlar.
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...