Rusya’ya özellikle kamu banklarına uygulanan yaptırımlar Sberbank ve VTB gibi ülkenin büyük kreditörlerini zor durumda bırakıyor.
Petrol fiyatlarının 50 doların bile altını görmesi Rus ekonomisini derinden sarsarken, asıl sorunun kısa bir süre sonra bankalardan ortaya çıkacağı belirtiliyor.
Ruble krizinin şimdilik atlatılması ile dünyanın gündeminden düşen Rusya ekonomisi bankalarda yaşanan finansman sorunu tüm bölge ekonomilerini de tehdit ediyor. Her ne kadar yaptırımlar sadece kamu bankalarına uygulanıyor olsa da, borçlanma maliyetleri toptan şekilde artarken finansman şirketleri borçlarını çevirmekte zorlanıyor.
Bir taraftan da devam eden faiz artırım süreci (en son %10.5’tan %17’ye yükselen politika faizi) piyasadaki likiditeyi sıkıştırırken Rus Bankalarını daha fazla Merkez Bankası’na bağımlı bırakmakta. Buna ek olarak global piyasalara olan erişimin yaptırımlarla engellemesi, Rus banklarını daha da Merkez Bankasına bağımlı hale sokuyor.. Bu sebeple örneğin Rus Merkez Bankası Aralık ayında bankalara uyguladığı teminat kalitesini düşürmüştür (teminat olarak kabul ettiği varlıkları artırmıştır). Borçlanma maliyetleri yükseldikçe de borç çevirme ekonomide daha da fazla zorlaşacaktır. Buradaki en büyük risk, neredeyse tüm finansman krizlerinde gördüğümüz şekliyle, ekonomideki beklentilerin daha da bozulmasıyla mevduat kaçışının başlamasıdır. Böyle bir durumda ise Rusya’nın ağır bir krizle karşılaşacağı belirtiliyor.
TÜRKİYE’Yİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Rusya’daki bu gelişmelerin Türkiye’yi ciddi anlamda olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Geçtiğimiz ay Rusya’ya olan ihracatı yüzde 15 gibi ciddi bir oranda düşen Türkiye’nin bazı finansal ortaklıklardan dolayı da stres yaşayabileceği öne sürülüyor.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...