ALTIN 2015’E NASIL BAŞLADI

Altın o eski dönemine yeniden dönecek mi?  Çok önemli gelişmeler ışığında altını 2015’de ne bekliyor?
Yunanistan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaz sokağa girmesiyle piyasa tekrar 2012’deki kabus dolu günleri hatırlattı. Parlamentonun cumhurbaşkanı seçememesi erken genel seçimlere götürecek ülkeyi ve kemer sıkma karşıtı SYRIZA anketlerde önde.
Eğer SYRIZA başa gelirse kamu borçları için yeni ‘saç traşı’, vergi indirimleri, yüksek asgari ücret, kamu ve özel sektörde yeni iş sahalarının açılması, herkes için ücretsiz sağlık hizmeti, aşırı borçlu hane halkı için borç affı gibi AB’nin Yunanistan’den talep ettiklerinin tam tersi bir gündemi takip edecek.
Şu anki konjonktür 2012’ye göre çok farklı ve bulaşıcılık riski çok daha az. Yine de Yunanistan genel seçimleri ve SYRIZA liderliğinde kurulacak bir hükümet 2015 ilk çeyreğin en önemli risk unsurlarından biri olabilir.
Geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde Yunanistan travması ALTINda keskin bir alış getirerek sarı metali 1210’lara kadar taşımıştı. Fakat krizin Yunanistan sınırları içinde kalacağı beklentileri ve artan dolar baskısı yükselişe dur dedi. Hatta Cuma günü gelen düşüşle 1170 desteği kırıldı ve ALTIN dört haftanın en düşük seviyelerini gördü.
Tatile rağmen ABD’den önemli veriler vardı ve genelde negatif yönde sürpriz yaptı ABD verileri. CB tüketici güven endeksi, haftalık işsizlik başvuruları, Chicago PMI, ISM imalat PMI gibi kritik datalar hayal kırıklığı yarattı.
Buna rağmen dolar yine piyasanın vazgeçilmeziydi. Dolar endeksi son dokuz yılın en yüksek seviyelerine çıkarken haftayı da 91.00 üzerinde bitirmeyi başardı. Geçtiğimiz hafta gelen verilerin Fed politikasında önemli bir değişiklik yapması düşük bir ihtimal ve piyasa artık 2015 yaz aylarında ilk faiz artışı fikrini kucaklıyor diyebiliriz.
Yani yıl sonu hareketlerin ve Yunanistan endişelerinin getirdiği ALTIN iştahı güçlü dolarla dengelendi ve 1210 – 1270 arası 40 dolarlık bir bantta hareket eden sarı metal cuma gecesini 1188 ile haftaya başladığı seviyelere çok yakın bir yerde kapattı.
2015’e kabaca bir bakış yaptığımızda ise Fed’in atacağı faiz adımları sarı metal için eksiler hanesinde. Geçtiğimiz yıl yaşanan Rusya – Ukrayna krizi ve İŞID olayları gibi beklenmedik jeopolitik riskler ile Fed’i faiz artışlarını ertelemeye zorlayacak beklenmedik bir ekonomik şok ALTINı destekleyebilecek olasıklar olarak akıllara geliyor.


Kaynak: Foreks koçu

Exit mobile version