Küresel ekonomik yavaşlama ve dijitalleşme dünyada bankacılık sektöründe bir yılda 100 bin kişiyi işsiz bıraktı. Analistler bu durumun devam edeceğini söylüyor.
2015 yılı bankacılık sektörüne emek verenler için çok da iyi bir yıl olmadı. Sadece Avrupa ve ABD’de bir yılda yaklaşık 100 bin kişi çıkarıldı. Bu sayı, Avrupa ve ABD’deki toplam banka çalışanlarının yüzde 10’undan fazla.
Paris merkezli BNP Paribas ve İngiliz Barclays başta olmak üzere daha bir çok bankadan tenkisat haberleri bekleniyor. Avrupa’nın en büyük iki bankasının daha önce masraflarını yüzde 10 ila 20 oranında kısacaklarını açıklaması, istihdamdaki azalış beklentilerini artırdı.
Financial Times’ın (FT) haberine göre 20 bin kişinin çalıştığı Barclays, 1 Mart 2016’da “küçülme kararının” da yer aldığı yeni yıllık stratejisini açıklayacak. Barclays yetkilileri, FT’ye konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
BNP Paribas ise masraflarını nasıl kısacağını açıklayan planı Şubat ayında duyuracak. Fransız banka, daha önce Belçika’daki çalışanlarından bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı.
İNSANA DEĞİL TEKNOLOJİYE PARA AYRILIYOR
Analistlere göre 2016’daki “kara bulutlar” iki bankayla sınırlı kalmayacak. Bankalardaki istihdam fazlası, kriz öncesi uygulanan sert düzenlemeler, çok düşük faiz oranları ve müşterilerin yavaş karar alması bankaların gelirini düşüren sebepler arasında.
Japonya merkezli finans şirketi Nomura’nın Londra’daki analisti Jon Peace’e göre bankacılıktaki dijital dönüşüm de istihdamdaki azalışların sebebi olabilir. Peace’e göre dijital cüzdan bitcoinin alt yapı sistemi, alıcı ile satıcı arasında direkt işlem takibi sağlayan “Blockchain” gibi online teknolojiler bireysel bankacılıkta giderek daha çok tercih ediliyor.
Asya’nın en önemli yatırım bankalarından CLSA analisti Mike Mayo’ya göre ABD’deki işten çıkarmalar Avrupa’dan daha az da olsa, ABD’li çalışanlar için risk 2016’da devam ediyor.
86 YILIN EN BÜYÜK 10 YILLIK KAYBI
ABD bankalarının 1929’daki Büyük Bunalım’dan bu yana en büyük 10 yıllık gelir kaybını yaşadığı Mayo’ya göre bankacılıkta artan dijitalleşme sermayenin insandan çok makineleşmeye akacağının bir işareti.
ABD’deki bankacılık ve sigorta sektörü 2008’de başlayan küresel krizin ilk beş yılında 400 bin kişiyi işten çıkardı. Avrupa’daki 30 büyük banka 2008-2014 arasında 80 bin kişinin işine son verdi.
Son olarak Hollanda bankası Rabobank 9 bin, Amerikan yatırım bankası Morgan Stanley bin 200 kişiyle yollarını ayıracağını duyurmuştu.
KAYNAK businessht.com.tr
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...