Yeni dönemde işten çıkartılanlar hemen mahkemeye gidemeyecek. Arabuluculuk sistemi nasıl işleyecek? İşte tüm soruların yanıtları:
Hükümetin hazırladığı yeni yasa gereği işten çıkartılanlar artık direkt mahkemeye gidemeyecek. Öncek hem işçi hem işveren arasında bir arabulucu görev yapacak. Peki arabuluculuk nedir ve nasıl çalışacak?
Arabulucu Avukat Umut Metin, hükümetin yargı sistemindeki son düzenlemesini değerlendirirken, uygulamadan olası anlaşmazlıklarda hem işçi hem de işveren tarafının olumlu etkileneceğini ve her iki taraf için de kazan-kazan modelinin uygulanacağını söyledi.
Arabuluculuk uygulamasının özellikle işçi işveren anlaşmazlıklarında başarılı sonuçlar vermesi üzerine hükümetin uygulamayı genişlettiğini belirten Metin, bundan sonra işçi-işveren anlaşmazlıklarında arabuluculuğun önşart olarak tesis edildiğini dile getirdi. Uygulamanın olumlu sonuçlarını analiz eden Metin’in değerlendirmesi şöyle:
“İşçi-işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk metodunun ön şart olarak uygulanması tarafların lehine bir düzenleme olacaktır. Özellikle işçilerin açtığı davaların görüldüğü iş mahkemelerinde, dava açılırken peşinen alınan gider avansı ve yargı harçları ile karşılaşan işçi, davasını vekil ile de takip etmeyi istediğinde ciddi bir ekonomik külfetle karşı karşıya kalmaktadır. Arabuluculuk sistemi ise çok daha az masraflıdır. Taraflar arabuluculuk sürecinde herhangi bir harç yatırmayacakları gibi, tebligat, bilirkişi, tanık veya keşif gibi giderleri de ödemeyecekler. Sadece faaliyet süresine arabulucuya arabuluculuk tarifesine veya anlaşmalarına göre ücret ödeyecekler.”
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında yargılamanın uzun yıllar sürdüğüne dikkat çeken Metin, her iki tarafın da hakkına kavuşmakta son derece geç kaldığını; buna karşın arabuluculuğun çok daha etkili ve hızlı bir metod olduğunu anlattı. İşçi işveren anlaşmazlıklarının mahkeme aşamasında bu iki taraf dışında davada tanıklıkları söz konusu olan insanlar da olumsuz etkileniyorlar. Arabuluculuk sisteminde kimsenin tanıklık yapmasına gerek olmadığının altını çizen Metin, böylelikle bir işyerinde çalışan insanların ne işverenlerine ne de mesai arkadaşlarına karşı tanıklık yapmalarının da söz konusu olmayacağına dikkat çekti.
Arabuluculuk, tarafları karşı karşıya değil yan yana getiren bir yöntem olduğundan, her iki tarafın psikolojisinde daha olumlu bir etki yaratarak, menfaatlerinin dengede tutulduğu hissini oluşturacaktır. En büyük sorunların bile aslında iletişimsizlikten kaynaklandığını söyleyen Metin, çoğunlukla iletişime kapalı olan tarafların, aralarındaki sosyal ilişkinin kuvvetlenmesi sayesinde sorunların da sulh ile çözülmesinin daha da kolaylaşacağını belirtti. Metin’e göre işçi için önemli olan özlük haklarını alırken, eski işverenin de olumsuz alınma riski arabuluculukta karşılıklı uzlaşı söz konusu olacağından ortadan kalkmış olacak.
CarrefourSA Bayilik Buluşmaları Antalya ile Devam Ediyor
Sabancı Holding ve Carrefour Grup iştiraki, Türkiye perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA 70 ilde 1200 mağazası ve bayileri dahil olmak...