Borsa hükümetin eylem planına sert olumsuz tepki verdi. Ancak bunun tamamen aranılan bahane olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin beklentilerin üzerinde gelen üçüncü çeyrek büyümesi piyasalarda yukarı yönlü bir seyir yaratmıştı. Büyüme rakamları sonrasında dolar kuru 2,91’in altına inerken, BIST 100 de yönünü yukarı çevirmişti.
Fakat Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarının ardından piyasada ivme tersine döndü. Davutoğlu’nun eylem planı açıklamasının ardından borsada kayıplar yüzde 3’ü aştı. Dolar kuru da tekrar 2,91 üstüne geldi.
Borsanın bu düşüşünde hükümetin eylem planını gerekçe gösterse de gerçek nedenin yabancı satışı olduğu belirtiliyor. Yabancıların gelişmekte olan piyasalar arasında en kırılgan olarak gösterilen Türkiye’den bir süredir çıktığı ekonomik verilerle de görülüyordu.
YABANCI YİNE ÇIKTI
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki devlet iç borçlanma senedi (DİBS) portföyü 4 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre piyasa fiyatı değişimi ve kur farkından arındırılmış olarak 358 milyon dolar azaldı.
TCMB’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse portföyünde ise arka arkaya dördüncü haftada çıkış devam ederek aynı dönemde net 152.7 milyon dolar azalış gösterdi.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki DİBS stoku 4 Aralık haftası itibarıyla 33.24 milyar dolar oldu. Verilere göre, 27 Kasım haftasında DİBS stoku 33.23 milyar dolar, arındırılmış giriş tutarı 4.1 milyon dolar olmuştu.
Yurtdışında yerleşik kişilerin mülkiyetindeki hisse senedi stoku ise 4 Aralık haftası itibarıyla 42.75 milyar dolardan 42.13 milyar dolara geriledi.
Yabancı yatırımcıların Kasım’da 1,4 milyar dolarlık Türk varlığı satmıştı. Bu yılın 11 ayında gerçekleşen 7,6 milyar dolarlık çıkışın yaklaşık beşte birini oluşturuyor.