Yeni tebliğe göre, kamu kurum ve kuruluşları ellerindeki nakit varlıklarını artık kamu sermayeli bankalara ait katılım hesaplarında da değerlendirebilecekler. İşte detaylar:
İşsizlik Sigortası Fonu, SGK, KİT’ler ve üniversiteler başta olmak üzere bakanlıklar hariç tüm kamu kurum ve kuruluşlarının nakit varlıkları artık faiz getiren mevduatın yanı sıra, İslami bankacılık sisteminin “kar payı” hesaplarında da değerlendirilecek. Yeni düzenleme kamu kurumlarının elindeki yüz milyarlarca lira tutarındaki varlıklarının yönünü değiştirecek.
İSTER FAİZ, İSTER KÂR PAYI
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı “Kamu Hazinedarlığı Genel Tebliği”nde kritik bir değişiklik yaptı. Resmi Gazete’nin dünkü (Çarşamba) sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğe göre, kamu kurum ve kuruluşları ellerindeki nakit varlıklarını artık kamu sermayeli bankalara ait katılım hesaplarında da değerlendirebilecekler. Mevcut sistemde kamu nakit varlıkları sadece vadeli ve vadesiz mevduat hesaplarında değerlendirilebiliyordu. Milyarlarca TL ve döviz varlıklarının mevduat hesaplarında mı yoksa faiz yerine ‘kâr payı’ veren katılım hesaplarında mı değerlendirileceğine kamu kurumları karar verecek.
YÜZLERCE MİLYAR LİRA
Nakit varlıklarını mevduat ya da faizsiz katılım hesaplarında değerlendirmekle zorunlu tutulan kamu kurumları ve fonlar arasında her ay onlarca milyar liralık hesap işlemi yapan ve toplamda yüzlerce milyarlık para hareketini gerçekleştiren kamu kurumları yer alıyor. Bu kurumlar arasında özellikle nakit akışı yüksek SGK, İşsizlik Sigortası Fonu, döner sermayeler, belediyeler, il özel idareleri, üniversiteler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve üst kurullar gibi kurumlar dikkat çekiyor.
ZİRAAT, HALKBANK VE VAKIFBANK
Tebliğe göre, genel bütçe kapsamındaki bakanlıklar ile genel müdürlükler bütçe gelirleri dahil tüm nakit varlıklarını Ziraat Bankası’nda vadesiz hesaplara yatıracaklar. SGK ve işsizlik fonu dahil diğer tüm kamu kurumları ise Ziraat Bankası, Halkbank ya da Vakıfbank’ın mevduat hesapları ya da onların katılım hesaplarında varlıklarını değerlendirebilecekler. Ziraat Bankası ‘Ziraat Katılım Bankası’ adıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü de Vakıfbank’tan ayrı olarak “Vakıf Katılım Bankası” adıyla faizsiz bankacılık sistemini başlattı. Halkbank ise bu alana girmeyeceğini bildirdi. Dolayısıyla yüzlerce milyar liralık kamu nakit varlıklarının Ziraat Katılım ya da Vakıf Katılım’a akmasının önü açıldı.
ORTAKLIKLARI DA KAPSIYOR
Tebliğde yapılan değişikle, kamu kurum ve kuruluşlarının sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan veya dolaylı olarak sahip oldukları şirketler de bu kapsama alındı. Dolayısıyla devletin yüzde 50’den fazlasına sahip olduğu özel ortaklı şirketlerin varlıkları da artık kamu bankaları ile kamu katılım bankalarına akacak.