Anayasa Mahkemesi’nin önünü açtığı bankacılara grev hakkı ne anlama geliyor? 200 bin bankacı greve gidebilecek mi ve en önemlisi ne getirecek?
Bankacılık sektöründe grev yaklaşık 10 yıldır yasaklanmıştı.Ancak Anayasa Mahkemesi bu yasağı getiren kanunu iptal ederek, tüm bankacıların greve gidebileceğini hükmetti.
Bu öncelikle 200 bin bankacıyı ilgilendiriyor gibi görünse de sadece sendikalı bankacıları yakından ilgilendiriyor. Sendikalı bankacı sayısı 20 bini bile bulmuyor.
Şu an için İş Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Şekerbank. Akbank’ta ise artık sendikanın adı bile neredeyse yok! Çünkü örgütlü bir sendikanın sözleşme yetkisi yok.
Buradan şu sonuç çıkıyor:
Mevcut sendikalı bankacıların dışında bu iptal diğer 180 bin bankacıyı açıkcası pek ilgilendirmiyor.
SENDİKALI OLABİLECEK
Anayasa Mahkemesi’nin kararında geri kalan 180 bin bankacıyı ilgilendiren en önemli konu ise, bu kişilerin sendikalı olmak istemeleri ve başvurmaları halinde işveren işten atamayacak. Zira bugüne kadar genelde işverenler sendikaya başvuran çalışanı hemen işten çıkartıyor ve bu diğer sendikalı olmak isteyenler için de bir baskı unsuru yaratıyordu. Şimdi e-devlet üzerinden yapılan başvuruyu işveren göremiyor. Sendika yetki alacak sayıya ulaştığında sözleşme imzalamaya işvereni davet ediyor.
Bu süre içerisinde sendikaya başvuran işçinin iş hakkı anayasal olarak güvence altına alınıyor.
Özetle bankacıların bu yasadan faydalanmaları için öncelikle bir sendikaya üye olmaları gerekiyor. Üye olunmaması halinde bankacıların hayatlarını değiştirecek hiç bir gelişme olmayacak. Sadece sendikanın yetkili olduğu İş Bankası, Şekerbank ve Yapı Kredi Bankası çalışanları greve gidebilecek.
Diğer bankacılar ise hedef baskısı ve keyfi işten çıkartılmalarla karşı karşıya kalmaya devam edecek.