Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, kredi kartlarından alınan faiz ve komisyona ilişkin sorular üzerine, “Bankaları kredi kartlarından kârlılığı sıfır bile değil, çoğu zaman zarar ediliyor” sözleri tartışma başlattı. O halde bankalar neden kart hedefi veriyor?
Dün bir toplantıda konuşan TEB’in Genel Müdürü Ümit Leblebici büyük bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Ümit Leblebici’nin bir gazetecinin kredi kart ücretleri ve faizleri ile ilgili sorusuna verdiği yanıt Türkiye’de çeşitli bankalarda çalışan binlerce bankacı tarafından da hayretle karşılandı.
Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, kredi kartlarından alınan faiz ve komisyona ilişkin sorular üzerine, “Bankaları kredi kartlarından kârlılığı sıfır bile değil, çoğu zaman zarar ediliyor” sözlerine sosyal medya üzerinden yanıt veren bankacılar, “madem bu üründen banka zarar ediyor o halde neden her pörtföye kredi kart hedefi veriliyor”diye tepki gösterdiler.
GERÇEKTEN ZARAR EDİYOR MU?
Ümit Leblebici’nin “Kredi kartından kar etmiyoruz”sözlerini değerlendiren Bankacılık ve Finans Uzmanı Şükrü Gülyurt, bu sözlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gülyurt, “kredi kartı bankalar için oldukça önemlidir. Çünkü bu ürün sayesinde pos gibi bir çok ürünüden para kazanıyor. Ayrıca Türkiye’de kredi kart kullanıcılarının yüzde 78’e yakını harcamalarını taksitlendiriyor yani asgari veya biraz üzerini ödeyerek kullanıyor. Bana bu harcamaları en yüksek oranda yani yüzde 2 gibi oldukça yüksek bir rakamda kridelendiriyor. Banka bu kadar kolay ve pahalı krediyi hangi ürünle satabilir ki?”diye konuştu.
HEDEF BASKISINDA İKİNCİ SIRADA
Ümit Leblebici’nin “kar etmiyoruz”açıklamasına rağmen bankaların personeline sigorta satışından sonra en fazla hedefi kredi kartlarında verdikleri belirtiliyor. BDDK’nın sınırlamaları ile yeni kredi kartı vermenin neredeyse imkansız olduğu bir dönemde bile bankalar portföylere aylık 10 ile 20 arasında kredi kartı hedefi veriyor.