Camsız okulda okudu dev bankaya CEO oldu

Bu ülke işte böyle bir ülke. İş Bankası’nın Genel Müdürü Adnan Bali, 12 Eylül öncesi üniversiteye girmeyi başarmış. Camları sürekli kırılan, muşamba kaplı bir okulda okuyan Bali, ODTÜ’yü kazanmış. İşte o öykü:
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, eğitim hayatının zorluklarına rağmen üniversiteye girmeye başaran ve iş hayatında en tepeye tırmanan profesyonel bir üst düzey yönetici.

İş Bankası’nın 44 yıldır üniversiteye giren başarılı gençleri ödüllendirmeyi gelenek haline getirdiği ‘Altın Gençler’ ödül töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bali, Gaziantep’in İslahiye ilçesinde lise eğitimini tamamlamış.

12 Eylül öncesinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle eğitim hayatının aksadığı dönemde okuduğunu ifade eden Bali, “Camlar kırılıp yenisi yapılamadığı için naylonla kapatılmıştı. Böyle bir sınıfta ders görüyorduk. Kalemlerle deliyorduk ki rüzgar patlatmasın. O şartlar içinde de başarılı olacağımıza bir şekilde inandık. Benim hayatımda önemli bir yeri vardır” dedi.

Annesi devlet memuru olan Adnan Bali, dönemin dershanelerinden birinin Kitaplarını almasını istemiş.

‘Kazanma özgüven işi’

“İmkanı yetmiyordu annemin, maaşının kaç katıydı kim bilir o kitaplar. Geldi çalışamadım. Çalıştım öğrenemedim. Fizik kimya matematik gibi pozitif şeyleri öğrenemedim” diyen Bali, üniversiteye girişin bir özgüven işi olduğunu söyledi.

Böyle şöyle konuştu:

“Sonra niye öğrenemiyorum diye sordum. Konular zor olduğu için değil, hep takdirname almış bir öğrenci olarak evvelki bilgilerin bir kısmını bilmiyor olabilirim, o yüzden belki öğrenemiyorum dedim. Bu defa gittim anneme ikinci bir kitap siparişi verdim. Aynı dershanenin, fen liseleri ve devlet parasız liselerine hazırlık setini aldırdım. Yani üniversiteye hazırlanırken ortaokuldaymış gibi hareket ediyorsun. Onlar geldi onlarla çalışabildim. Matematik için ilkokul 4. ve 5. sınıf matematik için ondalık sayı ve bayağı kesirleri çalıştım üniversite sınavları için. Sonra daha iyi anlar oldum ve üniversite setini de öğrendim ve üniversiteye geçtim. Kazanma sınav değil özgüven işi.”

3 bin öğrenciye ödül

Üniversite sınavında üstün başarı gösteren ‘Altın Gençler’e 1971 yılından bu yana ödül veren İş Bankası, bu yıl da bankanın yaşına eşit sayıda öğrenciyi ödüllendirdi. 44 yılda ödül alan öğrenci sayısı 3 bini aştı.

İş Bankası, öğrencilere başarı plaketinin yanı sıra 1.000 TL para ödülü ve Avrupa’da trenle seyahat olanağı sağlayan InterRail Global Pass bileti hediye etti.

Törende yaptığı konuşmada gençlere tavsiyelerde bulunan Bali, disiplin, süreklilik ve çalışma azmi olmadan başarılı sonuçlar elde edilemeyeceğini, her başarının ardında tesadüflere yer bırakmayacak şekilde özveri ve çalışma azmi bulunduğunu söyledi.‘Orta 2’den terk ulusuz’
Bali, sınav sürecinde 2 milyonun üzerinde öğrenci arasında başarılı olmanın çok önemli ve çok değerli olduğunu belirtti. 
“Bu ülkede şu anda ortalama okulda kalma süresi 7 yıldan az. Yani orta 2’den terk bir ulusuz” diyen Adnan Bali, şunları söyledi: Bali, “İşte bu bize bireysel ve toplumsal bir sorumluluk yüklüyor. Onun gereklerini yapmayı yüklüyor. Bu işleri yaparken kişisel gelişime de çok özen vermemiz gerekiyor. Kişisel gelişiminizden önce büyük davalara, memleket kurtarmalara heveslenmeyin, erken kahramanlıklara soyunmayın. Size ‘apolitik olun, sosyal sorunlara karşı duyarsız olun’ demiyorum, ama öncelikle kişisel gelişiminizi sağlayın. Zaten kişisel gelişimde mesafe kaydedemeyen bir genç, ben öyle tahmin ediyorum, vatanı da kurtaramaz, kurtarılacaklar listesine eklenir. Biz bir de onun için çalışmak zorunda kalırız. O yüzden öncelikle kendi kişisel gelişiminizi sağlayacaksınız.

‘Zeka işlenmeli’
Bali, şöyle konuştu: “Sizler başarılı sonuçlarla, disiplinli çalışmayla taçlanan zekânın insanı belki de hayallerinin ötesinde sonuçlara götürebileceğinin en iyi örneklerisiniz. Üniversite sınavını başlangıç sayarsak, aynı kararlılık ve disiplinle çalışmalarınızı devam ettirmek başarılarınızı sürekli kılar. İşlenmemiş zekânın hayatta, pratikte hiçbir anlamı yoktur.” 
KAYNAK: KADİFE ŞAHİN
Facebook
 

Exit mobile version