Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan tesbitle bankacılara ödenmesi gereken mesai ücretleri bazı bankalar tarafından ödenmedi. İş hukuku uzmanları mesai ücretlerinin nasıl alınacağını açıkladılar:
Çalışma Bakanlığı’na bağlı İş Teftiş Kurulu tarafından yapılan Bankacılık Sektörü Çalışma Koşulları’nın iyileştirilmesi çalışması çerçevesinde çok sayıda bankanın personeline mesai ücreti ödemeden çalıştırdığını tesbit etmiş ve bankalara bu ücretin ödenmesi için uyarı yollamıştı.
Ancak bazı bankalar Çalışma Bakanlığı’nın bu uyarısına rağmen cezayı ödeyip personele fazla mesai ücreti ödememişti.
Bu ücreti işten çıkartılan personellerin açtığı dava ile aldığını belirten İş Hukuk uzmanları, söz konusu ücreti halen çalışanların da alabileceğini belirttiler.
ÖNCE İŞVERENE BAŞVURU
Uzmanlar, fazla mesai ücretinin Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenip bankalara gönderildiğini ve bir yazı ile söz konusu tutarların personele bildirilmesi gerektiğini bildirmesine rağmen bunun yapılmadığını söylediler. 2013 yılından daha eski olan personellerin işverene dilekçe yazarak bu parayı talep etmesi gerektiğini verilmemesi halinde ise dava yolu ile çok rahat alınabileceği belirtildi.
DAVA İÇİN GEREKÇE
Çalışma Bakanlığı İş teftiş Kurulu yetkilileri ise mesai ücretini ödemeyen işverenin 4857 sayılı iş kanunu gereği personelin alacağı mesai ücretlerinin elektronik postalarına veya ikametgahlarına teblig etmeleri gerektiğini söylüyorlar. Bunu yapmayan işverene karşı çalışanların 5521 sayılı iş mahkemeleri yasası hükmüne göre dava açmalarını belirtiyorlar.
NASIL YOL İZLENMELİ
Öncelikle Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’na bir dilekçe ile başvurup “BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞMA KOŞULLARININ İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK TEFTİŞ PROGRAMI” kapsamında bankalarında yapılan teftişte tesbit edilen mesai saatlerine yönelik rapor istenilmesi gerekiyor. Bu rapor bankalar tarfından personele verilmesi gerekirken bunu vermediler. Bu nedenle bu raporun bir kopyası bakanlıktan alınabiliyor.
Bu raporla işten ayrılmış bile olsanız işverene başvurup ödenmesini talep etmeniz gerekiyor.Ödenmemesi halinde ise bu belge ile iş mahkemesine başvurmanız halinde mahkeme yolu ile alabiliyorsunuz.
İŞ TEFTİŞ KURULU’NUN İNTERNET SİTESİ:
http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/itkb.portal
Akbank’tan Diş Hekimlerine Özel Kampanya
Akbank, Diş Hekimleri Günü kapsamında özel bir kampanya başlattı. Akbanklı diş hekimleri, 18 Kasım – 18 Aralık 2024 tarihleri arasında,...