BDDK, kredi kartında 9 olan taksit sayısını 12’ye çıkarmak için çalışmalarını tamamladı.Kredi de ise 48 ay vade yeniden geliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartı ve nakit çekimlerinde taksit sayısını 1 Ocak 2014’ten itibaren 9 ayla sınırlamış Telekomünikasyon, gıda ve akaryakıtta taksit uygulamasını kaldırmıştı.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben geçtiğimiz ay, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının, esnetilebileceğini ve konu üzerinde çalışıldığını belirtmişti. Buna göre BDDK kredi kartındaki taksit sınırlamasının esnetilmesine yönelik çalışması netleşti. BDDK, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile yaptığı görüşme ve finans sektöründen gelen talep doğrultusunda taksit sayısını artıracak ön çalışma yaptı. Buna göre kredi kartına 9 olan taksit sayısı 12’ye çıkarılacak. Bazı sektörlere yönelik yapılacak esneklikte taksit sayısının artırılmasının hızlı bir şekilde düşen cari açığı yeniden artırmamasına yönelik de formül hazırlanacak. Bunun için ortak bir yol haritası belirlenecek.
KREDİDE DE 48 AY VADE
Kredi kartındaki taksit sayısını artıracak formül ile birlikte 36 ay olan ihtiyaç kredisindeki vadenin de 48 aya çıkarılması üzerinde duruluyor. Hazırlanan söz konusu çalışma Finansal İstikrar Komitesi’nde gündeme geldi. BDDK’nın hazırladığı raporda Komite üyelerine kredi kartı yerine vatandaşın ihtiyaç kredisine yöneldiği rakamlarla anlatıldı.
Hazine’ye yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre BDDK yetkilileri, görüşmede “Kredi kartında taksit sınırlamasında cari açığı da olumsuz yönde etkilemeyecek bir şekilde düzenleme yapılabilir. Tüketici kredi kartı yerine ihtiyaç kredisine yönelme var. Ayrıca özellikle cep telefonda farklı yöntemlerle uzun vadeli taksitlerle zaten satış yapılıyor. Hem de vatandaş daha yüksek bir faiz oranıyla borçlanmak zorunda kalıyor. Bu da tüketicinin daha fazla maliyetle ürünü almasına neden oluyor” tespitini yaptı.