BANKALARIN YENİ KABUSU KOBİ

Bireysel kredilerde umduğunu bulamayan bankalar çareyi Kobi’de aramıştı. Ancak  Kobi kredileri de artık alarm vermeye başladı. Bir önceki yıla göre takibe düşen Kobi kredileri yüzde 12 arttı. Bu rakamın yıl sonuna kadar yüzde 20’yi bulmasından korkuluyor.
 
 Bireysel kredi ve kredi kartlarında  pazarın tamamen tıkanması ve mevcut borçların yeniden yapılandırmalarla dönmesi bankaların Kobi tarafından büyümeye yönelmelerine neden oldu. Ancak,  özellikle artan faiz ve döviz kobi tarafında beklenileni vermediği gibi batıklar başladı. BDDK verilerine göre,  bankaların KOBİ’lere verdiği kredilerin ödenmeme oranı  ve takipteki alacaklarında büyük artış var. Geçen yıla göre yüzde 12 gibi oldukça ciddi bir rakamda takibe düşen kredi bulunuyor.
BU RAKAM ARTABİLİR
Kobi’lerin bankalara olan borcunun her geçen gün daha da artmasında en büyük etken  artan faiz oranları ve döviz olduğu belirtiliyor. Bazı bankaların özellikle zor durumdaki kobi’lere yapılandırma adı altında daha yüksek faiz ile plan sunması batığın daha da artmasına neden oldu.  Bankacılık uzmanları, KOB tarafında özellikle son çeyrekte ciddi batıklar beklediklerini dikkat çekerek, “özellikle 100  bin lira ve altı kredilerde çok ciddi sorunlar var. Dövizin yeniden 2.50’li fiyatlara gelmemesi halinde takipteki alacaklarda büyük artış olacak. Bu da bankaların bilançocunu bozacaktır”diye konuştular.
5 YILIN EN YÜKSEĞİ
Kredilerin takibe dönüşüm oranı da son 5 yılın en yükseğinde. 2010 yılında yüzde 3.66 olan takibe dönüşüm oranı yıllar itibariyle geriledi. Ancak 2014 yılı itibariyle tekrar artışa geçti. 2011 yılında yüzde 2.70, 2012 yılında yüzde 2.86, 2013’de yüzde 2.75 olan takibe dönüşüm oranı 2014 yılında yüzde 2.85 oldu. 2015 yılının mart ayında biraz gerileyen oran 2.84’tü. Ancak 2015 yılı haziran ayı itibariyle takibe dönüşüm oranı yüzde 2.89 oldu. 
Facebook
 

Exit mobile version