Son dönemde bankalar personel sayısında azaltmaya gidiyor. TBB verileri henüz açıklanmadığı için net rakam bilinmiyor ancak son iki ayda bu rakamın 2 bini geçtigi sanılıyor. İşte bankaların eleman çıkartmadaki nedeni:
Kimisi performansı gerekçe gösteriyor, kimisi ise daralan pazar nedeniyle şube birleştirmeleri. Ancak şu ana kadar kamu bankaları ve İş Bankası hariç bütün bankalarda personel çıkartmalar dikkat çekiyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bankalar yılın ilk altı ayında kar hacmi yüzde 11 oranında arttı. Bu karlılığa rağmen bankaların ağlama ve personel çıkartma nedeni dövizin yükselişinden kaynaklanıyor. Bankaların karı dolar bazında aynı dönem TL’deki yüzde 11 artışa rağmen dolar bazında yüzde 12 azaldı.
Neredeyse tamamı yabancı sermayeli olan bankalar çareyi maliyet düşürmede buldular.
Ancak bankaların lüks plazalardaki maliyeti düşürme yerine şubelerdeki personelin işine son vermesi en çok tepki çeken konuların başında geliyor.
İŞTE O VERİLER
TBB’nin yayınladığı ‘Türkiye Bankacılık Sistemi’ raporuna göre, Aralık 2014 itibariyle yüzde 12,1 olan ortalama özkaynak karlılığı, Haziran 2015 tarihinde yüzde 11,9’a geriledi. Özkaynak karlılığı ile risksiz yatırım aracı olan Devlet iç borçlanma faizi arasındaki fark daralmaya devam etti. Yılın ilk altı ayında kar hacmi geçen yılın aynı dönemine göre TL bazında yüzde 11 artmış, dolar bazında ise yüzde 12 oranında azaldı. Özkaynak karlılığının düşmesinin ana nedenleri, bankaların maliyetlerini artıran ve gelirlerini sınırlandıran düzenlemeler ile sorunlu krediler için ayrılan özel karşılıklardaki artış oldu.
Bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik rasyosu geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan gerileyerek yüzde 15,4 seviyesinde gerçekleşti.