2007-2013 yılları arasında bireysel ürünlerle büyüyen bankalar, ekonomideki soğutma tedbirleriyle bu alandaki pazarını kaybetti. Bankalar bireysel pazarlamada küçülürken ticari ile büyümeyi hedefliyor. Binlerce bireysel pazarlamacı işsiz kalabilir.
Türkiye’de bankacılık sektörünün oldukça sıkıntılı bir dönem yaşadığını belirten Ekonomist Duran Saral, “sektör için artık altın çağ kapandı. Şimdi dünya bankaları nasıl kazanıyorsa Türk bankaları da onu yapmak zorunda“dedi.
Özellikle FED’in parasal genişlemesiyle Türkiye’de bol para döneminin en çok bankalara yaradığını dikkat çeken Saral, yaşanan süreci şöyle anlattı:
“Gerçekten müthiş bir dönemdi.Türkiye malesef bu dönemi iyi değerlendirmedi. Bol para dönemini en iyi değerlendiren sadece bankalar oldu. Dünya bankaları zarar ederken Türk bankaları bu ucuz paradan dolayı büyük karlar yazdı. Türkiye çılgınca borçlandı ve yine aynı çılgınlıkla harcama yaptı.Her harcama bankaların altın dönem yaşamasına neden oldu. Bankaların özellikle kredi kart ve kredi talebini alevlendirmesiyle tam bir balayı dönemi yaşandı.”
FED OLMASA DA TÜRKİYE TIKANDI
FED’in parasal genişlemeye son vermesinin Türkiye gibi ekonomileri ciddi olarak sarstığını söyleyen Duran Saral,”Bugün bankacılık piyasası tıkanmışsa bunun nedeni FED’in aldığı karar değil, Türkiye’de hane halkının ciddi borçlanmasıdır. FED kararı sadece bu süreci hızlandırdı. Eylül ayından itibaren işsizliğin daha da artması ile bankalarde her şey tersine dönebilir. Türk bankaları için en büyük tehlike takipteki alacakların artmasıdır. Bankalar kredi verirken biraz kontrolü kaçırdılar. Ekonomi yönetimi son anda uyandı tedbir aldı ama biraz geç alınmış bir tedbir oldu“dedi.
BİREYSEL BİTTİ
Bankacılık sektörü son 8 yılda tamamen bireysel ürünlerle büyüdüğünü de söyleyen Saral, bankaların bireysel pazarlamasına yönelik de ilginç tesbitlerde bulundu.
İşte o tesbitler:
-2007 yılından sonra Türkiye’de artan talep ile birlikte bankalar bireysel pazarlama eleman sayısını adeta patlattı. 200 bin personel sayısı tamemen o günkü pazarın bir ihtiyacıydı. Şu an için bankalar ilk olarak küçülmeyi bireysel pazarlamada yapacaktır. Bu alanda çalışan çok sayıda bankacı işsiz kalacak. Çünkü bankalar bu alanda küçüldükçe personel sayısını da azaltacaktır.
-Bankalar için hedef kitlesinde ciddi bir azalma var. Özellikle takipteki alacaklar bir çok kişinin bankalar ile ilişkisinin kesilmesine neden oldu. Yani Türk nufusunun büyük bir bölümü bankalar için riskli müşteri haline geldi.
-Bankalar artık uzun süredir ihmal ettiği ticari kredilere ağırlık verecek. Özellikle KOBI ve OBİ olarak nitelendilen orta ölçekli işletmeler bankaların yeni pazarı olacaktır.
-Ticari kredilerde de en büyük risk bankalar için mevcut çek yasası.