HAZİNE BİR SİGORTA ŞİRKETİNE EL KOYDU

Ekonomik krizin ilk sinyalleri bir sigorta şirketinden geldi. Hazine uzun bir aradan sonra ilk kez bir sigorta şirketini GÜVENCE HESABI’na aldı.
HAZİNE, Ege Sigorta’ya el koyarak, faaliyetini durdurdu. Gerekçe ise şirketin başta hasar ödeme olmak üzere yükümlülüklerini karşılayamayacak duruma düşmesi. Hazine Müsteşarlığı, hisselerinin tamamı Euro Yatırım Menkul Değerler’e ait olan; eski adıyla Euro Sigorta olan Ege Sigorta’ya, 7 Ağustos’ta el koydu. Şirket, Güvence Hesabı’na devredilirken, Hazine tarafından oluşturulan yeni yönetim de tasfiye sürecine başladı. 

2007’DE TMSF SATTI
Peki, Ege Sigorta’nın sahipleri kim? Aslında şirketin tarihi ilginç. 2007 yılında Avusturyalı işadamı Mustafa Şahin, önce Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’ndan (TMSF) Euro Menkul Kıymetleri, ardından da yine TMSF’den Toprak Sigorta’yı satın alıyor. Hemen ardından da Toprak Sigorta’nın adını Euro Sigorta olarak değiştiriyor. 2014’ün Mart ayında da şirket adını bir kere daha değiştirip, Ege Sigorta yapıyor. Mustafa Şahin, bugün Euro Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı ve Holding’in çatısı altında; Euro Finans Menkul, Euro Menkul Kıymet, Euro Trend Yatırım Ortaklığı, Euro Kapital, EuroPortföy ve Ege Sigorta bulunuyor.

104 MİLYON LİRA ZARAR
Ege Sigorta’nın 2015’in Haziran sonu itibariyle 1 milyona yakın poliçesi bulunuyor. Poliçelerin 700 bine yakını trafik sigortasından, 27 bine yakını yolcu otobüslerinin yaptırdıkları ve zorunlu olan yolcu taşımacılığı koltuk sigortasından, 17 bine yakını kasko sigortalarından oluşuyor. Ege Sigorta’nın; konut, zorunlu deprem sigortası, ferdi kaza sigortalarında da 100 bini aşan poliçesi bulunuyor. Maalesef son yıllarda şirket, ciddi zarar ediyor. 2014 sonunda 246.4 milyon, bu yılın ilk yarısı itibariyle de 198.7 milyon liralık prim üretimi gerçekleştiren şirketin, toplam sigorta pazarındaki payı ise yüzde 1’in biraz üzerinde. Mart 2015 tarihli bilançosuna göre Ege Sigorta’nın toplam 104 milyon liraya yakın zararı bulunuyor. Şirketin, 12 milyon lira da teknik, yani sigortacılık faaliyetinden kaynaklanan zararı bulunuyor. Özetle şirket, uzun yıllardır kara geçemediği gibi hem bozulan rasyolarını düzeltemiyor hem de gerekli sermaye şirkete konmuyor.

SİGORTALILAR NE YAPACAK?

ŞİMDİ gelelim bundan sonraki süreçte 1 milyona yakın poliçesi olan Ege Sigorta’nın sigortalılarını neyin beklediğine. Öncelikle şunu belirteyim; şirketin, başta trafik olmak üzere zorunlu koltuk, zorunlu taşımacılık dahil tüm zorunlu sigortalardaki sorumluluğunu Güvence Hesabı üstlendi. Daha açık bir anlatımla, Ege Sigorta’dan poliçesi olan sigortalıların, trafik kazalarından kaynaklı hem maddi hem de vefat ve sakatlığı içeren bedeni hasarlar Güvence Hesabı tarafından ödenecek. Yine Ege Sigorta’dan zorunlu deprem sigortası yaptıranların olası bir depremde oluşacak hasarlarını ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) karşılayacak. Kasko, konut ve ferdi kaza sigortası olan sigortalılar da endişe etmesin, çünkü şirkete el konduğundan, yönetim de Hazine’ye geçtiğinden hasar durumunda Ege Sigorta’ya başvurabilecekler ve hasarlarını alabilecekler. Nasıl mı? Her sigorta şirketi, prim üretiminin belli oranı kadarı tutarı teminat olarak Hazine’ye bloke etme zorunda. Öğrendiğime göre de Ege Sigorta’nın 100 milyon liraya yakın bloke edilmiş teminatı bulunuyor ve bu rakamın hasarları karşılamaya yeterli olacağı söyleniyor.

DEMİREL VE TOPRAK’TAN BUGÜNLERE

EGE Sigorta’nın ilginç bir tarihi bulunuyor. 1999 krizinde ilk olarak Murat Demirel’in sahibi olduğu Egebank’a el konuldu ve banka ile birlikte iştiraki olan Ege Sigorta’da Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu’na (TMSF) geçti. Aynı dönemde Halis Toprak’ın sahibi olduğu Toprakbank ile birlikte Toprak Sigorta’ya da el konuldu.

 2004 yılında TMSF, Ege Sigorta’yı Toprak Sigorta ile birleştirdi ve 2008 yılında Toprak Sigorta’yı 7.2 milyon TL’ye Mustafa Şahin’in sahibi olduğu Euro Menkul Kıymetler’e sattı. Kısa süre sonra şirket, Euro Sigorta adı altında faaliyet göstermeye başladı. Ancak 2014 yılının Mart ayında Euro Yatırım Menkul Değerler, Euro Sigorta’nın adını Ege Sigorta olarak değiştirdi. Piyasalarda isim değişikliğinin nedeni ise, Euro Sigorta’nın mali durumunun iyi olmaması ve ismin sigortalılar nezdinden yorulduğu konuşuldu. İsim değişikliğinden 17 ay sonra da Hazine, Ege Sigorta’ya el koydu ve şirketin tüm branşlardaki ruhsatlarını iptal etti, tasfiye başlattı.
Facebook


Kaynak: Hürrüyet Gazetesi
 

Exit mobile version