Bankacılık dünyası son 10 yılın en büyük iş sorununu yaşıyor. Son bir ayda yaklaşık bin kişiden daha fazla personel zorla istifa ettirilirken, Cuma günü Türkiye’nin en büyük bankalarından birinde de aynı muamele bu kez şube müdürlerine yapıldı. 7 şube müdürü zorla istifa ettirildi.
Bankacılar böylü zulmü görmedi. Ekonomik durgunluk sebebiyle daralan piyasa bankaların çok sayıda eleman çıkartmasına neden oluyor. Bankaların personel çıkartma operasyonu tazminat ödeyerek, istifa ile yani davasız sorunsuz halletme çabası içinde oldukları görülüyor. Ancak bu yöntem bankaların leyhine olurken binlerce bankacıyı da mağdur ediyor.
İSTİFA SIRASI ŞUBE MÜDÜRLERİNDE
Son bir aydır çeşitli sudan sebeplerle istifa ettirilen bankacılara Cuma günü şube müdürleri de eklendi. Türkiye’nin en büyük bankalarından birinde Cuma günü aynı uygulama bu kez şube müdürlerine yapıldı. Yerli ve yabancı ortaklı bu bankanın Ege Bölgesi’nde yaşanan olay sektördeki krizin boyutunu gözler önüne koyuyor. Cuma günü mesai bitimine yakın bölge müdürlüğü’ne çağrılan 7 şube müdürü ile tek tek görüşmeler yapılarak istifaları istendi. İstifa etmeleri halinde tazminatlarının da verileceğini söyleyen bölge müdürlüğü yetkilileri, aksi takdirde iki kez ard arda uyarı verilerek iş akitlerinin tazminatsız olarak feshedileceğini söylediği iddia ediliyor.
7 Şube müdüründen 5’i direnmeyip istifasını sunarken, sadece 2 şube müdürünün direnerek yasal haklarını kullanacağını bildirdiği belirtiliyor.
HEDEFLERİNİ TUTTURDULAR
Öte yandan istifası istenen müdürlerin büyük bir bölümünün verilen hedeflerinin yüzde 95’e yakın bir bölümünü tutturduğu belirtiliyor. Ancak Bölge Müdürlüğü yüzde 95’i yetersiz performans olarak yorumluyor. Bazı bankacıların durumu Çalışma Bakanlığı’na götürerek olaya müdail olması için ihbarda bulundukları öğrenildi.
SENDİKALI BANKA
İşten çıkartılan müdürlerin çalıştığı bankanın sendikal örgütlü olması ise kafaları karıştıran bir başka konu oldu. Ancak sendika yetkilileri, şube müdürlerinin kendilerinin üyesi olmadığını bu nedenle müdahale etmediklerini belirtiyorlar. İş akitleri zorla fesh edilen şube müdürleri ise , müdür olmadan sendika üyesi olduklarını ancak bankanın kendilerini istifa ettirdiğini belirterek, “Sendika şube müdürlerinin de sendikal güvence altına girmeleri için hiçbir çalışma yapmadı. Üyesi olmasak bile örgütlü oldukları bir bankada kıyım yapılıyor ve buna sesiz kalıyorlar. Sendikacılık bir sosyal sorumluluk görevidir. Sadece üyenin hakkını arayan kuruluş değildir”diye tepki gösterdiler.