BANKACILIKTA ZORAKİ İSTİFA FIRTINASI

Bankacılık sektörü son 10 yıldır görünmeyen büyük bir istifa krizi yaşıyor.  Aralarında yerli sermayeli bir banka da dahil olmak üzere 5 banka yüzlerce personelini zoraki istifaya zorladı.  Şu ana kadar sudan sebeplerle savunması alınıp, korkutularak istifa ettiriler bankacı sayısı 900’ü geçti.
 

ÖNEMLİ AÇIKLAMA:
Bankacılık ve finans sektörü ile ilgili paylaşımlarımız bundan sonra Facebook’taki diğer guruplarda YER ALMAYACAKTIR!. Sedece PARAMEDYA BANKACILIK VE FİNANS GRUBU‘nda yer alacaktır. Takip etmek için lütfen grubumuza üye olunuz.

 


Bankacılık sektöründe gizli bir işten çıkartma furyası yaşanıyor.  Bankaların hükümetin tepkisini çekmemek için yüzlerce personeline baskı yaparak istifa etmesini sağladığı öne sürülüyor.
Nitekim Haziran ve Temmuz ayları içerisinde aralarında büyük bir yerli sermayeli olmak üzere 5 bankadan yaklaşık 900 kişi istifa etti. İstifa eden personelin büyük bir bölümünün çeşitli sudan sebeplerle savunması alındıktan sonra istifaya zorlandığı dikkat çekiyor.
Bankaların istifa yolu ile eleman çıkartma modasınında  en dikkat çekici şehir İstanbul ve İzmir. Personel çıkartma operasyonlarını ise bankaların bölge müdürlükleri devreye sokuyor.
İddialara göre, 5 yılın üzerindeki personel hedef alınıyor. Bu personellerin başarı veya başarısızlığına bakılmaksızın sudan sebeplerle bölge müdürlüğüne çağrılarak savunması isteniyor.
Son dönemde en çok kullanılan bahaneler arasında otomotik ödeme talimatlarının gerçekleşmemesi, sözleşmelerde elektronik posta adresinin yanlış yazılması, vadeli mevduatların vadesinden önce bozdurulması gibi gerekçeler yer alıyor. Bunların hiç birinin iş aktinin feshi için yeterli olmamasına rağmen personel ikinci ihtar ve tazminatsız işten kovulma tehdidi ile korkutuluyor.
İYİ POLİS KOTÜ POLİS
Bankaların personel azaltmada uyguladıkları bir başka yöntem ise  halk arasında iyi polis numarası olarak bilinen uygulamanın devreye sokulması. Bölge Satış Müdürleri tazminatsız iş aktinin feshine gidileceği korkusu verilirken, şube müdürleri devreye girerek personele tazminatının ödenmesi sağlanıyor. Bu yöntem ile banka hem daha az tazminat ödüyor hem de dava açılmasının önünü kesiyor. 
Bilindiği gibi son dönemde bankaların aleyhine açılan dava sayısı 700 civarında. Bunların büyük bir bölümü mobbing ve haksız işten çıkartma gerekçesiyle açıldı.
DAHA AZ TAZMİNAT
İş hukuku uzmanları, bankaların bu yolla bir taşla iki kuş vurduklarını söylüyorlar.Uzmanlar, kişinin tazminatı ödenerek bile istifa etmesi halinde bankaların ihbar tazminatı gibi bir çok maliyetten kurtulduklarını dikkat çekiyorlar.
NE YAPILMALI?
Hukukçu Gökçe Yabuloğlu, personelin  ciddi kusurları olmadan  işten çıkartılmasının mevcut iş yasalarına aykırı olduğunu belirterek, “Kişiler basit nedenlerden dolayı kendilerinin işten atılamayacağını bilmeleri lazım. Duruşlarını buna göre yaplamılar. Ortada varolan haksızlık sonuçta iş mahkemelerinden dönecektir. Bu nedenle bu tür baskılarla korup istifa etmek yanlış bir davranış şekli“dedi.


 
Exit mobile version