2 YABANCI BANKA DAHA GİDECEK!

HSBC’nin Türkiye’den çıkma kararından sonra 2 yabancı bankanın daha Türkiye’den çıkmayı planladığı iddia ediliyor. Bu bankalar hangisi?
2011 yılından bu yana düşen özsermaye karlılığı Türk bankalarının  yurtdışındaki cazibesini azaltırken HSBC’den sonra biri Avrupalı diğeri ise Arap sermayeli 2 bankanın da Türkiye’den çıkmayı planldığı iddia edildi.
İlk kez geçen hafta Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurunlu’nda Hüseyin Aydın tarafından dile getirilen daha sonra ise Finansbank CEO’su Ömer Aras tarafından ‘başka yabancılarda çıkabilir’ açıklaması dikkatleri iki banka üzerinde topladı. Biri Arap diğeri Avrupa sermayeli bankanın Türkiye’de çıkmak için ‘İZLEME SÜRECİ’ başlattığı bankacılık kulislerinde konuşuluyor. Arap sermayeli banka  personel çıkartma hazırlığında olduğu iddia edilirken Avrupa sermayeli bankanın ise son 1 ay içersinde şube birleşmeye gittiği belirtiliyor.
ÇIKIŞ NEDENİ ÖZKAYNAK KARLILIĞI
Yabancı bankaların Türkiye’den çıkma düşüncesinin özkaynak karlılığının bulunduğu belirtiliyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Türk bankalarının “G-20  ülkelerinde özkaynak karlılığı” 2011 yılından bu yana düşüyor. 2001 yılındaki krizle tarihi dibi gören Türk bankacılık sistemi, alınan ekonomik tedbirlerle ve sağlanan ayrıcalıklarla 2006 yılında özkaynak karlılığında tarihi zirveyi görmüştü. 2006 yılında özkaynak karlılığı yüzde 27.1 ile G-20 ülkeleri arasında ilk üçte yer alıyordu. Bu da da Türk bankalarının yabancılar tarafından adeta kapışılmasına neden oldu.
Türk bankacılığının özsermaye karlılık oranı hızla düşerken diğer ülkelerinkinin artması cazibenin kaybolmasına neden oldu.Örneğin2007 yılında yüzde 11 olan arjantin’in bankalarının özkaynak karlılığı 2014 yılında yüzde 57.6 gibi müthiş bir rakama yükseldi.
ÖZKAYNAK KARLILIĞI NEDİR?
Öz sermaye karlılığı rasyosu, firma sahipleri ya da ortaklarının koydukları sermayenin bir birimine isabet eden kar oranını göstermektedir. Burada kar, işletmenin bir hesap döneminde üretimden, iştiraklerden, tesis – varlıkların kiralanmasından ya da menkul kıymetlerden sağladığı gelirlerin tümünü ifade etmektedir. Kar olarak bulunan toplamdan yapılan hammadde, yardımcı malzeme vb. gibi gelir tablosundaki harcamaların çıkarılması gerekir. Bir firmanın öz sermayesi, net aktif toplamı ile borçları arasındaki farktır. Öz sermaye;
ödenmiş sermaye, emisyon primi, değer artış fonu, yedekler ve dönem karının dağıtılmayan bölümünden oluşur. Ayrıca öz sermayede değişiklik varsa ortalama değerin, yoksa dönem sonu tutarının alınması gerekir. Buna göre formül şöyle olacaktır:
Öz sermaye karlılığı: Vergi sonrası kar / Ortalama öz sermaye
Öz sermaye karlılığına ilişkin anlamlı bilgi veren oranlardan biri de pay başına kardır. Pay başına kar, yıllık net karın pay senedi sayısına bölünmesi ile hesaplanır.
Pay başına gelir : Vergiden sonraki kar / Pay senedi sayısı  Bu tutar, dönem karının tamamının ortaklara dağıtılması halinde her ortağa düşen kar payını ifade eder. Ancak sağlanan karın tamamı dağıtılmayıp
genellikle bir bölümü işletmede alıkonulmaktadır. Borsanın gelişmiş olduğu ülkelerde yatırımcılar bu orana büyük önem verirler ve yüksek tutarlarda kar payı dağıtan şirketlere yatırım yapmayı tercih ederler.


 

Exit mobile version