BDDK UYURSA

BDDK uyursa ne olur? Yabancı bir bankanın kredili mevduat hesaplarındaki akıl almaz vurgunu..Bankacılar çaresiz. Yapsa bir türlü yapmasa bir türlü.
Asker görevi başında uyursa ne olur?
Düşman gelir, o askere güvenerek uyuyan herkesi öldürür.
Sonuçta bir kişinin uyuması bir çok kişinin ölümüne neden olur.
Peki bankacılık sektörünü düzenleme ve denetlemeyle görevli tek kurum olan BDDK’nın uyuması halinde ne olur?
Soru: Türkiye’de BDDK uyuyor mu?
Bu soruya ben anlatacağım olaydan sonra siz karar verin.
Söz konusu banka, dünyaca ünlü bir finans şirketinin Türkiye’deki iştiraki.
Son beş yılda karlılığı adeta katlayarak büyüyen bu bankanın bilançosu 2014 yılında küçülmeye başlıyor. Bir önceki yıla göre daha az kar edince, lüks bir plazanın üst katlarında  oturan ve karlılığı arttırıcı strateji geliştirmek yerine personeline köle muamelesi yapmayı seçen yönetici alt kadrosuna fırça çeker. Bu fırça genel müdür yardımcılarından bölge müdürüne ulaştığında boyutu kar topu gibi büyür ve korkunç boyuta ulaşır.
Sonunda şubelere hedef olarak kart pazarlama, kredi satma ve benzeri ürünler yerine eski gözdeleri kredili mevduat hesabını verirler.
Şubelere verilen hedef aynen şöyle:
1 ay içerisinde 200 bin liralık kredili mevduat hesabı açılacak. Açılan bu hesaplar müşteri ikna edilerek eksiye geçirilecek. Yani Türkçesi şu, müşteriye ne yapıp yapıp  yüzde 2.02 gibi oldukça yüksek faiz oranı ile bu hesaptan para çekmesi sağlanacak..
Yüzde 1.10 ile tüketici kredisi pazarlamak yerine yüzde 2.02’den kredili mevduat üzerinden para satmaya çalışan bu uyanık banka vatandaşın da cebinden milyonları alıp, Avrupa ülkesine götürecek. Kaba bir hesap ile vatandaş 5 bin lirayı  kredi olarak aldığında 1.10 faiz ile 1 yıl sonra yaklaşık 5 bin 900 lira olarak geri ödeyecek. Ancak  bu akıl almaz yöntem ile 5 bin lira kullanan vatandaş oranın 2.02 ye çıkması nedeniyle 6 bin 500 lira olarak ödemek zorunda kalacak.
PERSONELE TEHDİT
Dünyanın hiç bir ülkesinde yasal otoritenin izin vermeyeceği bu yöntemi uygulayan  yabancı sermayeli banka kar hırsıyla şube personelini de yine ilginç bir yöntem ile tehdit ediyor.
Şubeye verilen 200 bin liralık kredili mevduat kullandırma hedefinin 1 lira bile eksik kalması halinde 50 bin lira ceza kesiyor. Bu ceza şubenin karlılığından düşüyor.İki kez alınan  bu tür ceza şubenin zararda görünmesine ve dolaysıyla şube müdürü dahil bir çok personelin iş aktinin fesh edilmesine neden oluyor.
Kredili mevduat hesabı bütün dünyadaki bankacılık sisteminin kullandığı bir ürün ancak Türkiye’de bu adeta vatandaşı soymak için kullanılıyor.
Son dönemde ise bankalar kredi pazarlamasını bu hesap üzerinden yapıyor. BDDK’nın kredili mevduat hesaplarının taksitlendirilerek krediye dönüştürülmesine engel olması lazım.
Söz konusu bankanın son bir yıllık işlemleri incelendiğinde bu soygunun boyutunun ne kadar büyük olduğu ortaya çıkacaktır. BDDK uzmanlarının bunu tesbit etmesi için öyle uzun uzun inceleme yapmasına gerek yok. Sadece personele verilen hedefleri incelemesi yeterlidir.
Bu yabancı bankanın bu operasyonu sadece Türk halkını soymaya yönelik degil aynı zamanda  on binin üzerinde çalışanına da baskı ve şiddet getiriyor.
Şimdi sonunun yanıtını siz verin:
BDDK uyuyunca ne oluyor?

Exit mobile version