Bir kaç gün önce Twitter’da çıkan bir virüs hızla yayılıyor. Twitter kullanıcılarının özel mesajları üzerinden yayılan virüs, kullanıcıların hesabını bilgisayar korsanlarına kaptırmasına yol açıyor.
Virüs, kullanıcıların özel mesajlarına (DM) “Bu şarkı harikaymış” veya “Bu şarkı benden sana gelsin” cümlesiyle birlikte bir web bağlantısı paylaşılarak yayılıyor.
Nasıl yayılıyor?
Kullanıcı, şarkılı mesajın gerçekten arkadaşından geldiğini zannederek bağlantıya tıklıyor. Bağlantıya tıklandığından, birebir Twitter’a benzeyen ama aslında sahte olan bir sayfa açılıyor. Sayfada devam etmek için kullanıcının adını ve şifresini girmesi isteniyor. Kullanıcı gerçekten Twitter sayfasında olduğunu zannederek kullanıcı adını ve şifresini yazıyor. Ama aslında farkında olmadan hesap bilgilerini bilgisayar korsanlarına göndermiş oluyor. Bu esnada kullanıcı, farkında olmadan virüslü uygulamaya izin verdiği için kendi takipçilerine de otomatik olarak aynı mesaj gönderiliyor. Böylece virüs daha da yaygınlaşmış oluyor.
Kullanıcılar nelere dikkat etmeli?
Phishing (yemleme) olarak adlandırılan bu saldırı biçimi bilgisayar korsanlarının kullandığı oldukça eski ve geleneksel bir yöntem. Bilgisayar korsanları, gerçek sitelerin benzeri bir sayfa oluştup kullanıcıların dalgınlığından faydalanıyor ve böylece kişisel bilgileri kolayca elde ediyor. Kullanıcıların bu yönteme karşı şu hususlara dikkat etmesinde yarar var.
1. Twitter özel mesaj kutunuza veya e-postanıza, tanımadığınız kişilerden gelen web sitesi bağlantılarına kesinlikle tıklamayın.
2. Eğer mesaj tanıdığınız bir kişiden geliyor olsa da yine de dikkatli olmanızda yarar var. Bağlantıyı gerçekten o kişinin gönderip göndermediğinden emin olun. Mesajın içeriğine ve kurulan cümlelere dikkat edin.
3. İnternet tarayıcınızın üst kısmında bulunan adres bölümünde “https://“ yazıp yazmadığını kontrol edin. Eğer https yazıyorsa, sayfa güvenlidir ve çeşitli şifreleme metodlarıyla korunuyordur.
4. İnternet tarayıcınızda açılan sayfanın gerçek adres olup olmadığını kontrol edin. Bilgisayar korsanları, ufak harf oyunları yaparak, sizi sahte bir siteye yönlendirmiş olabilir.
5. Adres çubuğunda açılan sayfa sayısal rakamlardan oluşuyorsa dikkat edin.
6. Şifrelerinizi düzenli olarak güncelleyin.
Twitter hesabınıza virüs bulaşırsa ne yapmalısınız?
Virüs bulaşan Twitter hesabını temizlemek için bilgisayar korsanlarının kullandığı uygulamanın Twitter hesabınızdan kaldırılması gerekir. Bu durumda hesabınıza giriş yapıp, gerekli ayarları düzenlemelisiniz. Eğer hesabınızın şifresi değiştirilmişse öncelikle parola sıfırlama talebi yapmalısınız. Şifrenizi geri aldıktan sonra işleme devam edebilirsiniz.
Twitter hesabınıza giriş yaptıktan sonra “Ayarlar” bölümünden, “Uygulamalar”a gelin. Burada hesabınıza erişim izni verdiğiniz tüm uygulamaları göreceksiniz. Bu uygulamalardan tanımadığınız hepsini kaldırın. Sorun çözülmüş olacaktı
Esfender Hoca formülü açıkladı: Gelir ve servet dağılımı nasıl düzeltilir?
TÜİK verilerine bakarsak, son yıllarda millî gelirden yüksek pay alanların payının arttığını, Gini katsayısının büyüdüğünü görebiliriz. Yani gelir dağılımı bozuldu....